Лекарите на Муамба: Сърдечната помощ на терена го е спасила 21.03 | 20:13

Клубният лекар на Болтън разкри, че колабиралият футболист на тима Фабрис Муамба е бил че практически мъртъв за 78 минути

От Даниел Любомиров

Клубният лекар на Болтън Джонатан Тобин разкри пред ВВС, че практически колабиралият футболист на тима Фабрис Муамба е бил мъртъв за 78 минути.

Както е известно, той получи сърдечен арест по време на мача от турнира за ФА къп срещу Тотнъм, който беше прекратен в 42-ата минута.

В емоционално интервю за британската обществена телевизия Тобин сподели всичките си преживявания в критичните мигове при третирането на Муамба в лондонската клиника.

"Опасявахме се от най-лошото и е невероятно, че той се възстанови толкова бързо", коментира докторът на Болтън.

"От припадането му на терена до транспортирането до болницата минаха 48 минути, после още 30 в болницата той бе не просто в безсъзнание, а всъщност бе мъртъв."

Д-р Тобин посочи, че клубният физиотерапевт Анди Мичъл бил първият, който осъзнал сериозността на ситуацията, когато Муамба се строполил на тревата.

"Той изкрещя: Отивай на терена, отивай на терена! Беше очевидно, че се е случило нещо наистина сериозно. Използвахме два пъти дефибрилаторите - първо в тунела на стадиона, а после и в линейката, но те не проработиха.

Когато докторите от болницата поеха случая, аз просто отидох в коридора и се разплаках - това беше Фабрис, човекът, с когото се шегувам всеки ден. Познавам добре него и семейството му..."

Клубният лекар на Тотнъм също отишъл в болницата, за да помогне на колегите си, а д-р Андрю Дийнър, консултант кардиолог в лондонската клиника за сърдечни болести. Той бил на стадиона като фен на играта, но се притекъл на помощ, когато осъзнал проблема на футболиста.

"Веднага щом видях, че правят сърдечен масаж, нещо подскочи в мен. Винаги се надяваш, че ако имаш дефибрилатор и го използваш достатъчно бързо, всичко ще се оправи след втория или третия шок.

Колкото повече време минава, толкова по-малък е шанса за оцеляване. Но тук става въпрос за много здрав физически 23-годишен мъж, а и лекарите знаеха много добре как да му окажат първа помощ. Ако трябва да опиша нещо като чудо, то трябва да е това - невероятно бързо възстановяване.

Два часа след като той бе възвърнал съзнание, прошепнах в уото му: Как се казваш? Той отговори: Фабрис Муамба. Аз казах: Чувам, че си много добър футболист. А той ми отговори: Старая се. Тогава се просълзих", разказва д-р Дийнър.

Всички доктори, лекуващи Муамба, заявиха, че на този етап вече няма опасност за живота му, защото той продължава да дава позитивни знаци, че се възстановява добре. Все пак, те посочват, че целият рехабилитационен процес може да отнеме дълго време, но има шансове за футболиста да възвърне нормалния си начин на живот.

"Ключовият фактор за бързото му възстановяване са бързия сърдечен масаж и използването на дефибрилатори в линейката към болницата", посочи накрая лекуващият Муамба консултант каридолог в лондонската клиника Д-р Сам Мохидин.

Водещи