Леонид Базан: Симеон Щерев и като не е треньор, винаги е с нас 23.01 | 18:30

Българският национал по свободна борба ще се готви усилено за големите състезания през годината

От Даниел Любомиров

Леонид Базан е роден на 11-ти юни 1985-та година в украинското селище Виноградовка, област Одеса. През 2010-та година взе български паспорт, който чака цели 24 месеца, като талантът му е забелязан от българските треньори.

Христо Асенов и Симеон Щерев са хората, които са му помогнали да дойде в България и да се бори под нашето знаме. Щерев веднага се е съгласил да го привлече в националния отбор по свободна борба, като единствено процедурата по изваждане на паспорт се е забавила повече от очакваното.

Въпреки това Базан носи медал на България още от първото голямо състезание, в което участва официално като роден борец, а след това и Европейското първенство миналата година в Дортмунд.

Там Леонид печели сребърен медал, който на връщане в София посвети на всички българи с широка усмивка на облекчение. Иначе и през 2011-та година на Шампионата на Стария континент Базан се окичва със сребърното отличие, а в кариерата си има и два бронзови медала от Световни първенства за юноши.

За негово съжаление на Олимпийските игри в Лондон отпадна в първата си среща след поражение от азера Джабраил Хасанов и след това не беше изтеглен до репешажите.

И той, и новият му треньор в националния отбор Валентин Райчев, заявиха, че неговата категория определено е 66 кг.

Леонид разкри, че ще се подготвя усилено в следващите месеци, за да може да постигне високите си цели. Той не се задоволява с медалите си от предишните големи форуми и е уверен, че най-доброто му постижение тепърва предстои.

Интервюто с Леонид Базан прочетете при колегите от Sporta.bg

Водещи

Най-четени