Лечков: Бербатов и сие са млади и богати пенсионери, които си търсят работа 30.03 | 09:45

Вицепрезидентът на БФС определи сегашните национали по футбол на меки краставици, които няма как да станат твърди

От iNews.bg

Вицепрезидентът на футболната централа Йордан Лечков говори след фиаското в Унгария. Този път той изрази мнението си пред колегите от "Гонг", където също така отговори и на нападките от страна на Димитър Бербатов и неговия екип, заявявайки, че това са "млади и богати пенсионери, които си търсят работа". Ето по-интересното, споделено от Лечков:

"Подочувам, както от другите медии, така го чувам и от вас, но аз бих подходил по друг начин, защото на мен ми се струва, че се прекалява с така наречения негов екип. Това са за мен едни млади - богати пенсионери, които си търсят някаква работа. След футбола, тези хора нямат и един работен ден. Не би следвало да им се обръща чак толкова внимание на тях. Иначе с вас нямаше да имаме какво да си говорим, освен да се концентрираме върху футбола, което мисля, че е и темата.

Още от първия мач ще започна, че има голямо напрежение в момчетата и не си подаваме топката, чисто футболно това, което и аз съм усетил и аз съм практикувал футбола като хоби, спорт и професия. Не ми хареса, че не си подаваме топката, няма една комуникация добра, да се познават добрите страни, да знаят на коя страна и на кой крак да си я подадат, най-вече това. И отделно мисля, че би следвало, както и самите футболисти в момента казват, че липсва динамика, наистина. И футболистите на Черна гора играят в силни отбори, ежедневно тренират на високо ниво, играят сряда - събота в различните мачове, които имат в силните отбори и за Шампионска лига и други, да не ги изреждам сега. От там идва и разликата, както и самите момчета си го посочват. Разликата идва в самата подготовка и в динамиката на самата игра.

Какво означава персонална отговорност? Аз винаги казвам това, което мисля. Ние сме единствената независима организация и не сме финансирани от държавата. Ще си позволя да се пошегувам малко, да речем, ако си купите краставици от борсата, дали ако си ги купите меки, докато стигнат на пазара или у вас ще станат твърди? Еми, това е. С това разполагаме. Като имаме меки краставици, извинявам се за сравнението, но не виждам по какъв друг начин...Добре, най-лесно е да кажа "Ох, аз поемам вина и се извинявам" - какво решаваме с това нещо? Искам да уточня също, тези треньори, които са наети през всичките години, всички те са платени, както и самите футболисти са платени, те трябва да си носят отговорността така или иначе.

Аз не бягам от никаква отговорност, но когато казвам и давам такива сравнения, в такава ситуация всеки трябва да има малко самоконтрол да си поеме отговорността, но каква файда? Понеже се правят големи сравнения с България и Унгария, затова споменах другите футболисти в какви отбори играят, те играят в силни отбори. И аз и моето поколение сме били в чужбина и знаем, че всеки ден се тренира на максимума. Не на 100, а на 150%. В събота като ти дойде мачът, той е по-лек от тренировките. Плюс това националният отбор, от доста години го повтарям, никой не кара някой да идва на сила там. Той е трамплин, както за треньори, така и за футболисти.

Напоследък има дилема за Чочев. Аз също проявявам неразбиране, че той не е повикан, без да вкарвам интрига. За мен трябва футболистите в националния отбор да си пасват и да са подходящи. Никога не е проблем да подмладяваш отбора с малко по-опитни футболисти, но в крайна сметка това е едно от нещата, което аз винаги съм казвал - ние не сме се месили на нито един треньор. Когато отборът върви казват "Ние победихме", а когато губи отбора "Ръководството да подаде оставка", разбирате ли къде е това разминаване? Защото, в едни такива разговори, когато се задават правилни въпроси, аз отговарям така както ги разбирам нещата".

Водещи