Ливърпул зарадва "Анфийлд" с разгром над Суонси 17.02 | 19:01

"Червените" стъпкаха "лебедите" с 5:0 и се изкачиха на 7-а позиция в таблицата

От Константин Симидчийски

Три дни след поражението с 0:2 от Зенит в среща от турнира Лига Европа, Ливърпул се реваншира пред своите привърженици с вълнуващ успех с 5:0 над Суонси в изтеглен мач от 27-ия кръг на Висшата лига.

Сблъсъкът на "Анфийлд" протече великолепно за футболистите в червени екипи, които не показаха признаци на умора от дългото пътуване до Русия и стъпкаха "лебедите" на Михаел Лаудруп. Така Ливърпул събра актив от 39 точки и се изкачи на 7-а позиция във временното класиране, изпреварвайки отборите на Уест Бромич и Суонси.

Бразилецът Филипе Коутиньо стартира като титуляр и отбеляза първия си гол за мърсисайдци, като на два пъти домакините реализираха и след точно изпълнени дузпи. Точни от бялата точка бяха капитанът Стивън Джерард и завърналият се след лечение на контузия Даниел Стъридж. По едно попадение добавиха още Хосе Енрике и Луис Суарес. За Суонси пък не игра голямата звезда на тима Мичу, който остана на пейката през всичките 90 минути.

До почивката домакините реализираха само едно попадение във вратата на Мишел Ворм, като истинското шоу настъпи през вторите 45 минути. Резултатът на "Анфийлд" бе открит в 34', когато Ливърпул изпълни първата си дузпа в срещата. Агустин фаулира Суарес в наказателното поле, а Стивън Джерард не сбърка и изведе "червените" напред.

През втората част Ливърпул се развихри, докато Суонси не бе в състояние да се отбранява. Още от съблекалните "червените" удвоиха, а първия си гол за клуба отбеляза новото попълнение Филипе Коутиньо. "Кариоката" получи асистенция от Луис Суарес и вкара във вратата на Мишел Ворм за 2:0.

Само четири минути по-късно резултатът стана и класически, а точен за 3:0 бе испанецът Хосе Енрике. Бранителят даде начало на красива атака с участието на Стъридж, преди сам да завърши в мрежата на "лебедите".

Ливърпул продължи да бележи във вратата на Суонси, а в 56' дойде ред и на дежурния голмайстор на тима Луис Суарес. Уругваецът получи подаване от Стюърт Даунинг, измъкна се от двама защитници на гостите и с техничен удар покачи на 4:0.

Крайното 5:0 оформи Даниел Стъридж, който също се разписа от дузпа двадесет минути преди края. Рътлидж игра с ръка в пеналтерията на "лебедите", а зад топката застана бившият нападател на Челси, който също матира Ворм и записа името си сред голмайсторите.

Водещи