Ливърпул пропусна да накаже шампиона на "Анфийлд" 26.08 | 19:57

Ливърпул на два пъти повеждаше и след това връщаше съперника си в мача

От Даниел Любомиров

Ливърпул и Манчестър Сити изнесоха истински качествен спектакъл на "Анфийлд" и завършиха наравно 2:2 в първото голямо дерби от Премиършип за новата кампания.

Със сигурност феновете на "КОП" ще останат разочаровани от резултата, както и играчите на "червените", защото Ливърпул надигра шампиона, но фрапантни индивидуални грешки на два пъти връщаха гостите в мача.

Мартин Шкъртел изведе домакините напред с гол с глава в 34-ата минута след доминация на мърсисайдци до почивката. След нея съотношението на силите се запази, но Хосе Рейна увисна ужасно при центриране на Карлос Тевес, топката рикошира в тялото на Мартин Кели и стана лесна плячка за Яя Туре, който от упор направи 1:1 в 63-ата минута.

Само 180 секунди по-късно обаче Луис Суарес с фалцов изстрел от пряк свободен удар отново даде аванс на Ливърпул, като в ситуацията направи впечатление неправилно построената стена от страна на вратаря Джо Харт – 2:1.

Шкъртел изигра великолепно двубоя до 80-ата минута, когато се разсея и по безумен начин изведе Тевес очи в очи с Рейна, опитвайки се да върне назад към стража си. Аржентинецът пък със завидно хладнокръвие и майсторство преодоля съперника и реализира за 2:2.

Така Ливърпул изпусна престижна първа победа под ръководството на Брендън Роджърс и има защо да съжалява, защото трябваше да накаже неуверения шампион и да зарадва "Анфийлд". Все пак, след този двубой по-важните изводи за поведението на играчите трябва да си прави мениджърът на Сити Роберто Манчини.

Мачът от самото си начало навлезе в много бързо темпо на игра и качеството на разиграванията беше високо, макар и двата тима да не се отличаваха с подчертано офанзивен стил на игра.

Все пак, съперниците си размениха по един шанс за ранен гол – дебютантът за Ливърпул на лявото крило Рахим Стърлинг центрира опасно в наказателното поле в 17-ата минута, а Фабио Борини се пребори с Александър Коларов, за да стреля, но встрани от вратата.

Отговорът на Сити бе красноречив – Насри с великолепен пас в пеналтерията при следващата атака намери Карлос Тевес. Аржентинецът от аутлинията успя да промуши топката между телата на Мартин Кели и Хосе Рейна, а кълбото се търкулна по голлинията и срещна гредата, след което бе уловено от вратаря на Ливърпул.

В 33-ата минута пък прекрасно центриране на Стивън Джерард в наказателното поле отдясно за малко не доведе до автогол на Венсан Компани, който с плонжа си изчисти топката на сантиметри от горната греда.

От отсъдения корнер обаче вече падна попадение във вратата на Джо Харт – отново Джерард изсипа кълбото в пеналтерията, а включилият се от по-задна позиция Мартин Шкъртел се пребори с двама души във въздуха, за да засече с глава и да взриви трибуните на "Анфийлд" - 1:0. Основна вина за гола имаха Коларов и Пабло Сабалета, които се сблъскаха и изпуснаха от опека Шкъртел.

До края на полувремето имаше епизодични атаки на Сити, които обаче не доведоха до нужното изравняване и в атака шампионите се отчетоха единствено с един неточен удар на Марио Балотели. Играта на гостите не вървеше, защото те не успяваха да пресират противника, а пасовете в чуждата половина не носеха териториално предимство.

През второто полувреме мъките на Сити в преден план продължиха и отново липсата на изненада в действията на "гражданите" ги обричаше на провал всеки път, когато преминеха центъра.

В същото време Ливърпул по-лесно стигаше до опасности и по-често създаваше напрежение за защитниците на своите гости. В 49-ата минута Луис Суарес направи непростим пропуск, след като Борини проби и му сервира топката в наказателното поле, но уругваецът от 10-ина метра фронтално не можа да намери очертанията на вратата с анемичния си удар.

Роберто Манчини опита да направи ключови промени в състава си с пускането на Един Джеко и Джак Родуел за сметка на безличния Балотели и недостатъчно активния Насри. Интересното бе, че Давид Силва, който се провали миналата седмица, оставаше пренебрегнат.

Скандална грешка в защитата на Ливърпул обаче съсипа добрите впечатления и труда на отбора до 63-ата минута – Тевес проби отдясно и центрира в наказателното поле, а Пепе Рейна увисна елементарно и не успя да улови. Топката след това се удари в тялото на Мартин Кели и стана лесна плячка за Яя Туре, който без проблеми разкъса мрежата отблизо – 1:1.

Само 180 секунди по-късно обаче Ливърпул си върна водачеството в резултата след нова, този път индиректна, вратарска грешка. Луис Суарес с фалцов изстрел покрай стената прати топката в мрежата от пряк свободен удар на 25 метра от вратата – Джо Харт нямаше шансове, но трябваше да построи преградата пред себе си по-внимателно.

Силва все пак влезе на терена в 75-ата минута, но изобщо играта на Сити не вървеше, като подаванията между играчите отново не вървяха. В 78-ата бе създадена малко по-грижлива атака с повече пасове, но Джеко я опропасти с нескопосан удар по диагонала.

И отново безумна индивидуална грешка в лагера на Ливърпул доведе до изравняване – този път в 80-ата минута Шкъртел опорочи отличните впечатления от играта си до момента, след като върна нескопосано назад топката и изведе Тевес очи в очи с Рейна. Аржентинецът хладнокръвно преодоля вратаря на "червените" и направи резултата 2:2.

В оставащите минути двата тима си размениха по 1 що годе опасен удар – на резервите Шелви и Джеко, но без нужда стражите да се намесват решително. В 87-ата обаче Джеко бе длъжен да се разпише, след като получи идеален пас от Силва, но на 4 метра от вратата стреля над нея.

Водещи