Ливърпул спечели първата битка със Сити и се доближи до "Уембли" 11.01 | 23:46

"Червените" постигнаха ценен успех с 1:0 на "Итихад Стейдиъм", като всичко ще се реши в реванша на "Анфийлд" след две седмици

От iNews.bg

Ливърпул взе ценен аванс от един гол в битката с Манчестър Сити за класиране на финала на Карлинг Къп, след като днес "червените" постигнаха чист успех с 1:0 при визитата си на "Итихад Стейдиъм". Единственият гол в срещата реализира капитанът Стивън Джерард от дузпа, като през втората част гостите приеха изцяло играта в своята половина, отблъсквайки атаките на Сити. Реваншът е на 25 януари на "Анфийлд", като победителят ще се изправи срещу Кристъл Палас или Кардиф в спор за трофея.

Мениджърът на домакините Роберто Манчини ясно показа, че не възнамерява да подценява днешната среща, пускайки оптимален състав на игралното поле. Италианецът не можеше да разчита на наказания си капитан Венсан Компани, както и на испанския ас Давид Силва, който се оплакваше от травма в глезена. Сред стартовите единадесет обаче се завърна възстановеният Марио Балотели, който застана до Серхио Агуеро в атаката на Сити. Манчини укрепи халфовата си линия с триото Найджъл Де Йонг - Джеймс Милнър - Гарет Бари, докато Адам Джонсън отново застана на обичайната си позиция на фланга. Английският национал Джо Харт също се завърна сред титулярите, след като изненадващо бе оставен на пейката в сблъсъка с Манчестър Юнайтед за ФА Къп.

Наставникът на Ливърпул Кени Далглиш не се посвени да заложи на Стивън Джерард в своя титулярен състав, давайки му все повече минути след продължителното лечение на контузия. Анди Керъл отново оглави офанзивната линия на "червените", като таранът трябваше да се ползва с помощта на Крейг Белами. Стюарт Даунинг, Джей Спиъринг и Джордан Хендерсън пък застанаха до Джерард в средата на терена, като Чарли Адам и Дирк Каут останаха на пейката.

Сблъсъкът на "Итихад" стартира с по-добра игра на Ливърпул, който бе в основата на всичко по-интересно в началните минути. Още в 4' пред "червените" се откри златен шанс, след като Андрю Керъл излезе очи в очи с Джо Харт. Деветката на Ливърпул обаче не успя да преодолее стража на домакините, който отрази изстрела му с десния крак. Между 10' и 11' Джо Харт отново трябваше да се намесва на два пъти, отразявайки удари на Стивън Джерард и Стюарт Даунинг. Минута по-късно се стигна и до дузпа в полза на Ливърпул, като виновен за това бе черногорецът Стефан Савич. Последният фаулира Дан Агер в наказателното поле на своя тим, като зад топката застана Стивън Джерард. Капитанът на мърсисайдци бе безкомпромисен и не даде шансове на Харт, извеждайки Ливърпул напред в резултата - 0:1.

До края на първото полувреме и двамата мениджъри извършиха по една принудителна смяна в своя стартов състав. Първи това трябваше да направи Кени Далглиш, след като Джей Спиъринг получи травма след 23 минути игра. Младокът бе заменен от Чарли Адам, а това доведе и до тактическа рокада в редиците на "червените", като Стивън Джерард зае позицията на опорен халф. Роберто Манчини пък погледна към резервната си скамейка в 39', когато Марио Балотели също не бе в състояние да продължи. Италианецът явно не бе възстановен напълно от измъчващата го напоследък травма, като мястото му на терена зае Самир Насри. Френският национал от своя страна направи опит да изравни минути преди почивката, но Пепе Рейна се намеси и отрази изстрела му от дистанция.

В самия край на полувремето Манчестър Сити пропиля отлична възможност за изравнителен гол, след като Майка Ричардс осъществи брилянтен пробив по десния фланг. Бранителят се справи с Глен Джонсън и върна топката към границата на наказателното поле, откъдето обаче Джеймс Милнър стреля разочароващо в аут.

На почивката промени в двата състава нямаше, а донякъде очаквано, домакините от Сити стартираха по-активно в началните минути. Футболистите на Роберто Манчини бяха видимо по-активни в офанзивен план, но отбраната на Ливърпул действаше организирано. Изключение в този аспект направи младият Мартин Кели, който сътвори страхотна глупост в 55'. Защитникът се опита да върне една топка към Пепе Рейна, но не забеляза, че Серхио Агуеро се намира в близост до испанския страж. Кълбото попадна право в краката на Кун, който финтира Рейна, но не успя да намери очертанията на вратата. Минута по-късно Сити пропусна нов чудесен шанс за изравнително попадение, след като Майка Ричардс стреля с глава от метър-два разстояние, но пращайки топката право в тялото на Рейна.

В следващите минути двамата мениджъри отново погледнаха към своите резервни скамейки, като в игра се появиха Един Джеко и Хосе Енрике. В 65' Кун Агуеро осъществи пробив в половината на Ливърпул и потърси позиция за удар, но изстрелът му с десния крак бе слаб и не затрудни Рейна. Малко след това шанса си отново пробва и Самир Насри, но неточно.

Ливърпул съвсем прие играта в своята половина, очаквайки акциите на своя домакин. "Червените" рядко успяваха да отговорят на контраатака, а Роберто Манчини извърши последна смяна в своя отбор, вкарвайки в игра сръбския национал Александър Коларов, който трябваше да увеличи силата на Сити при изпълнението на статични положения. В 79' Насри центрира добре в наказателното поле на гостите, но Пепе Рейна се намеси навременно, не позволявайки на Гарет Бари да отбележи.

Десет минути преди края Кени Далглиш засили още повече отбраната си, вкарвайки в игра най-опитния си защитник Джейми Карагър. Терена напусна Крейг Белами, с което и Ливърпул съвсем се затвори в половината на "гражданите", подреждайки две дефанзивни линии пред пазената от Рейна врата. В първата минута на продължението Серхио Агуеро получи възможност да стреля опасно с глава, но изстрелът на аржентинеца мина малко над гредата. До края домакините дадоха всичко от себе си, за да стигнат поне до равенство, но защитата на "червените" издържа на натиска и устиска до последния съдийски сигнал.

Водещи