Лигети спечели гиганския слалом в Алта Бадия 19.12 | 15:43

Българинът Присадов остана 53-ти

От Методий Методиев

Тед Лигети от САЩ спечели гигантския слолом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Алта Бадия (Италия).

Лигети финишира с общо време 2:31,99 минути, за да запише трета поредна победа в дисциплината за сезона. Американецът беше втори след първия манш с време 1:17.84 минута, но със солидно второ спускане той записа осмия си успех за Световната купа.

31-годишният ветеран Сиприен Ришар беше водач до средата на състезанието, но в крайна сметка загуби почти половин секунда в долната част на трасето и остана втори на 14 стотни зад носителя на малката Световна купа в дисциплината за миналия сезон. Така той пропусна да запише първи успех в кариерата си.

Друг французин Тома Фанара се класира трети с изоставане от 55 стотни от секундата, след като даде най-добро време във втория манш от 1:13.88 минута. Олимпийският първенец Карло Янка от Швейцария се представи разочароващо при второто си спускане и се свлече от седмо на 26-о място на 4,01 секунди зад победителя.

С днешната си победа пък Лигети поведе в генералното класиране за сезона с 321 точки. Той се възползва от слабото представяне на досегашния водач Силван Цурбриген (Швейцария), който остана с 315 точки, след като завърши извън първите 30 в първия манш. Трети в генералното класиране е Дидие Кюш от Швейцария с 294 точки.

В подреждането за малката Световна купа убедително води Лигети с пълен актив от 300 точки, пред Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) със 165 и Ришар със 142. Българинът Стефан Присадов даде 53-о време от 58 финиширали в първия манш. Присадов преодоля трасето за 1:23,60 минута и не успя да се класира след първите 30, които получават право да стартират във втория манш.

Водещи

Най-четени