Линдзи Вон над всички в Банско 26.02 | 13:41

Американката спечели супергигантския слалом в пиринския курорт с време от 1:15.66 минути

От Константин Симидчийски

Линдзи Вон спечели супер-гигантския слалом валиден за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Американката взе своето и събра овациите с време от 1:15.66 минути. Вон изоставаше в горната част на трасето, но направи изключителна финална част, за да завоюва първата позиция в надпреварата.

На второ място остана Тина Вайрайтер от Лихтенщайн с време 1:15.71 минути. Само на две стотни след нея завърши третата Даниела Меригети от Италия. Другата основна конкурентка за Големия кристален глобус, словенката Тина Мазе, даде четвърто време и макар че увеличи разликата до Вон, все пак остана в борбата за трофея.

Германката Мария Хьофел-Рийш не можа да повтори отличното си каране от тренировките за спускането в четвъртък и петък и остана едва едва шеста.

Настоящата носителка на Световната купа имаше преднина в началото на своето спускане, но не се справи с поомекналата долна част на трасето, което й коства мястото на подуима.

Разочарование поднесе и втората в класирането за Малкия кристален глобус в дисциплината супер-гигантски слалом Ана Фенингер от Австрия, която записа едва десето време и по този начин охлади амбициите си да се бори за трофея.

Българската представителка в "белия керван" Мария Киркова финишира на 43-то място с време от 1:23.13 минути, на повече от 7 секунди след победителката.

За разлика от вчера днес времето бе по-благоприятно и липсата на бурен вятър даде възможност старта да бъде проведен. Проблем обаче се оказаха малко по-високите температури на финала на трасето, които направиха неговата последна част по-бавна и това разочарова някои от фаворитките.

С успеха Линдзи Вон увеличи преднината си пред Тина Мазе на 528 точки и девет старта преди края на надпреварата победителката в Пирин вече докосва Голямата световна купа за четвърти път в своята кариера.

В класирането в супер-гигантския слалом американката вече има 94 точки Аванс пред Ана Фенингер и също е почти сигурен носител на трофея.

В дисциплината остава само още един старт, който австрийката трябва да спечели на всяка цена, а Линдзи Вон да вземе по-малко от 6 точки, за да бъде изместена от първото място. Успехът в Банско е 10-ти за американката през сезона и 51-ви в нейната кариера.

Това е втори супер-гигантски слалом в България, който Вон печели. Тя стори това и през 2009-та година. Освен наградния фонд и добрите спомени обаче сега победителката става и жител на Банско. Заедно с победителите от последните три старта при мъжете Марсел Хиршер и Марио Мат, Вон получава апартамент в курортното градче.

Водещи

Най-четени