Лион - новият български проект в световния волейбол 17.06 | 19:03

Теди Салпаров, Дани Михайлов и Силвано Пранди ще работят за изграждането на стабилен отбор

От Краси Киров

Лион е името на отбора, което ще приковава вниманието на българските волейболни фенове на българските фенове през следващия сезон на френската Лига 1.

Причина за неговото израстване в последните години е международният съдия Красимир Тодоров. През 2004 г. тимът е пред ликвидация заради неплатени задължения към местната осигурителна каса.

Тодоров с още няколко души предлагат на общината 10-годишен план за спасението на Лион. В рамките на този срок отборът вече веднъж игра във френския елит, а от тази есен тимът отново ще мери сили с най-добрите.

Този път с доста по-амбициозни планове, стартиращи с привличането на Силвано Пранди за треньор.

След 37-години в италианската волейболна Серия А1, специалистът реши да приеме предизвикателството за работа в чуждо първенство, в един проект изграден изцяло около българи.

"Надявам се да сме една атракция за феновете във вашата страна и те да следят развитието ни с голям интерес", коментира Пранди пред NEWS7.

В Лион вече работи сериозна българска група. Помощник на Пранди от есента ще бъде бившият български национал Данаил Михайлов, а в състава вече са игралият с екипа на Франция Божидар Славев и резервният разпределител и син на президента Тодоров - Христо.

Договор с клуба бече подписа и либерото Теодор Салпаров.

"Имаше вариант и за втора лига в Русия, но за мен там вече няма смисъл, защото това е тежко първенство с по два мача. Лион е много красив град с много добър отбор, чийто треньор ми се обади лично и ме поиска в отбора.

Президентът също беше много настоятелен и след като съумяха да съберат такива състезатели на толкова високо ниво, можем да постигнем много добри резултати във Франция", заяви Салпаров за NEWS7.

Желанието на треньора Пранди е да има в състава си посрещача Станислав Петков. Ключова фигура в изграждането на тима пък се очаква да бъде Владимир Николов, който даде принципното си съгласие да се завърне във Франция след звездната си кариера в Тур преди няколко сезона.

"Договорките са за дългосрочен договор, защото мен лично проектът Лион ме заинтригува доста. Това е една възможност да се направи български отбор във Франция, което ме интересува лично. Ще работим в тази насока", каза Владо Николов пред NEWS7.

С привличането на германския национал Симон Тишер, Лион изглежда като един от най-солидните отбори във френската Лига 1 преди началото на сезона.

"Да запазим мястото си в елита изглежда добър резултат на пръв поглед, но аз не съм свикнал да работя за такава цел. Така че за мен голямата цел ще бъде винаги да спечелим титлата в първенството и ще се стремя единствено към това", коментира Пранди.

"Обикновено треньорите нямаме избор и не сме в ситуация да избираме сами бъдещето си. Съдбата го решава вместо нас. След 37 години в Италия, мисля, че феновете са се уморили да ме гледат на пейката.

Приех радушно обаждането на Красимир Тодоров, приех го с големи надежди", обобщи Пранди.

Водещи

Най-четени