Литекс нанесе първа загуба на Лудогорец 24.10 | 20:00

Шампионите спечелиха дербито с лидера в "А" група, изковавайки успех с 2:1 пред собствена публика в Ловеч

От Константин Симидчийски

Шампионът Литекс нанесе първа загуба на новака Лудогорец в българската "А" група, след като днес "оранжевите" спечелиха с 2:1 дербито на кръга пред собствена публика в Ловеч. Попаденията за Литекс бяха дело на Георги Миланов и Христо Янев, докато точен за "зелените" бе бразилецът Марселиньо. С този успех домакините събраха актив от 21 точки и се изравниха с Левски, докато Лудогорец остава с 25 пункта след 10 изиграни срещи, колкото има и ЦСКА.

Сблъсъкът стартира на високо темпо, като и двата тима демонстрираха, че имат желание да запишат нови три точки в своя актив. Още в 1' след корнер пред вратата гостите се стигна до ситуация, в която Пламен Николов можеше да отправи удар, но до такъв не се стигна. Минути след това опит за изстрел с глава направи и Михаил Александров от отбора на Лудогорец, но младият халф не успя да стреля добре.

Постепенно се стигна до 19', когато резултатът на ст. "Градски" бе открит в полза на шампионите. Автор на гола бе младата звезда на Литекс Георги Миланов, който реализира попадение, което със сигурност ще прикове още повече вниманието на чуждестранни мениджъри към него. Миланов намери позиция за стрелба и отправи фантастичен удар с левия крак, който намери десния горен ъгъл зад безпомощния Голубович.

Ситуацията за Лудогорец и техния старши-треньор Ивайло Петев се влоши значително само три минути по-късно, когато "оранжевите" отбелязаха и втори гол във вратата на Урош Голубович. Литекс получи правото да изпълни пряк-свободен удар, а зад топката напълно очаквано застана Христо Янев. Халфът стреля фалцово по диагонала и изненада сръбския страж, отбелязвайки за 2:0.

Мачът в Ловеч доби образ на истинско дерби в 27', когато зрителите в Ловеч видяха и трети гол в срещата. Този път обаче, топката попадна във вратата на Литекс. Мирослав Иванов осъществи пробив отляво и стреля, като Евгени Александров не реагира добре и позволи топката да мине между краката му. Марселиньо пък я вкара в мрежата, само на сантиметри от голлинията - 2:1. Три минути по-късно се стигна до сериозно меле, по време на което няколко от футболистите на терена бяха декорирани с жълти картони.

Пет минути преди почивката Христо Янев отново бе в центъра на събитията, като и този път Голубович не се намеси убедително. Янев отново стреля от фаул, като този път сърбинът бе на мястото си, но изпусна топката. Александър Цветков получи възможност за голова добавка, но стреля в аут. В 44' ветеранът Светослав Тодоров също бе близо до попадение, но неговият изстрел с глава срещна гредата.

Двамата наставници не извършиха промени на почивката, като определено първите минути на второто полувреме бяха за Литекс. Домакините обаче пропуснаха няколко изгодни шанса, които можеха да им осигурят аванс от два гола. В 55' Христо Янев бе неточен след отлична атака в половината на Лудогорец и удар от непосредствена близост, а само две минути по-късно, Светльо Тодоров също пропусна очи в очи с Голубович.

В следващите минути Любослав Пенев и Ивайло Петев извършиха някои промени в стартовите си състави, като в игра се появиха Деян Джерманович за Литекс и Иван Стоянов за Лудогорец. В 68' капитанът на гостите Емил Гъргоров също опита да отбележи от статично положение, но Александров улови.

В последните десет минути гостите от Разград направиха опит за финален щурм към вратата на Литекс. В 80' влезлият като резерва Тодор Колев си поведе лошо топката в наказателното поле и не стигна до позиция за отправяне на изстрел. Минута по-късно пред вратата на "оранжевите" отново стана горещо. Иван Стоянов действа на скорост и излезе на опасна позиция срещу Евгени Александров, но Петър Занев се намеси решително и изчисти топката в корнер.

До края футболистите на Ивайло Петев дадоха всичко от себе си, за да избегнат първото си поражение за сезона, но отбраната на Литекс действаше добре и матира всички опити за изравняване. По този начин "оранжевите" постигнаха и първи успех след две поредни равенства в шампионата, докато въпреки загубата, Лудогорец не допусна изоставане от ЦСКА, който също стъпи накриво срещу Черно море във Варна.

Най-четени