Лудогорец и Литекс почти коронясаха ЦСКА 22.04 | 19:32

Двата тима завършиха наравно 1:1 в Разград, което облагодетелства преките им конкуренти

От iNews.bg

Отборите на Лудогорец и Литекс завършиха наравно 1:1 в интригуващ сблъсък от 25-ия кръг на българската "А" група, което обаче не прави услуга на нито един от двата тима. Момчил Цветанов откри за гостите през втората част, но малко по-късно Станислав Генчев възстанови равенството. В самия край Литекс имаше по-добри шансове за постигане на пълен успех, но Мирасема на два пъти не успя да реализира.

По този начин и двата състава допуснаха грешни стъпки в преследването на своите цели, като Лудогорец изостана на цели 8 точки зад лидера ЦСКА, докато Литекс ще бъде изместен от четвъртото място при победа на Левски над Калиакра утре вечер.

Капитанът на Лудогорец Емил Гъргоров остана извън групата на "орлите" за днешния двубой, като мястото му в предни позиции бе заето от Кристиян Кабаселе. В последствие стана ясно, че Бадема е почувствал болки, които са притеснили треньорското ръководство. Мирослав Стоянов, Марселиньо и Иван Стоянов дооформиха офанзивната мощ на домакините, а Станислав Генчев и Светослав Дяков отново действаха като двойка в средата.

Наставникът на гостите Христо Стоичков не можеше да разчита на Николай Бодуров, Христо Янев и Илия Миланов, които получиха червени картони по време на загубата в Монтана предишния кръг. Нещо, което доведе и до изключването на първите двама от тима. Марсело Никасио отново оглави атаката на шампионите, а място сред титулярите намериха Томи Костадинов, Васил Божиков и Страхил Попов.

В първите минути на срещата нямаше чисти шансове за отбелязване на гол, като домакините се отчетоха с две опасни центрирания на Иван Стоянов. В следващите минути Литекс показа добър контрол над топката, като футболистите в оранжеви фланелки разиграваха солидно кълбото, но не успявайки да застрашат пазената от Урош Голубович врата.

След точно 20 минути игра се стигна и до първия стопроцентов шанс за отбелязване на гол, като това се случи пред вратата на Литекс. Кристиян Кабаселе бе изведен на чиста позиция, но белгиецът не успя да преодолее Илко Пиргов, който елиминира опасността. Пет минути по-късно Марселиньо също бе близо до гола, но ударът на "кариоката" мина близо до гредата.

Пет минути преди почивката Ивайло Петев бе принуден да извърши първа промяна в своя състав, след като Кристиян Кабаселе получи контузия. Неговото място на терена бе заето от Димо Бакалов.

Лудогорец стартира активно втората част на сблъсъка, като още в 49' Иван Стоянов постави под напрежение отбраната на "оранжевите". Бившият футболист на ЦСКА проби добре отдясно, но от малък ъгъл прати топката във външната страна на мрежата.

Само шест минути по-късно футболистите на Ивайло Петев направиха нов сериозен пропуск пред вратата на Илко Пиргов. Марселиньо навлезе в наказателното поле на Литекс, като вместо да стреля, предпочете да комбинира с Димо Бакалов. Последният не успя да отправи удар, като кълбото в крайна сметка попадна в Иван Стоянов. От голлинията Итуа отрази с гърди неговия изстрел, като домакините претендираха, че бранителят е играл с ръка. Но повторенията показаха, че това е било неоснователно.

Домакините продължиха да нападат активно, докато Литекс изчакваше своя шанс на контраатака. В 63' пред Марселиньо се откри изгоден шанс да открие резултата, но бразилецът отново не успя да намери очертанията на вратата.

Лудогорец бе наказан за пропуските си в 75', когато все още действащият шампион на България реализира в мрежата на Урош Голубович. Появилият се пет минути по-рано Момчил Цветанов бе изведен отлично от Мирасема, като Малкия шивач преодоля противниковия вратар и попадна в прегръдките на съотборниците си.

Радостта на Литекс обаче трая кратко, тъй като само пет минути по-късно "орлите" се върнаха в мача. Една от резервите на Ивайло Петев Михаил Александров центрира точно в наказателното поле на "оранжевите", където играещият с капитанската лента Станислав Генчев засече топката, не оставяйки шансове на Пиргов - 1:1.

До края на срещата и двата тима показаха, че желаят пълния комплект от три точки. В 85' футболистите на Христо Стоичков бяха изключително близо до втори гол, но този път Урош Голубович блесна с решаваща намеса. Тиаго Мирасема остана очи в очи със сръбския вратар, но не съумя да го преодолее от отлична позиция. В последната 90' отново Мирасема се озова в центъра на събитията, след образцова контраатака на Литекс, но този път бразилецът дори не успя да отправи удар.

Главният рефер Калин Людмилов даде продължение от 5 минути на редовното време, но опитите за победен гол и на двата тима удариха на камък. По този начин Лудогорец до голяма степен отстъпва от битката за златните медали, докато Литекс ще се бори до последно за място в европейските клубни турнири на есен.

Водещи

Най-четени