Лудогорец показа на ЦСКА кой командва в България 10.08 | 23:02

"Орлите" постигнаха най-разгромната си победа над 31-кратните шампиони

От Даниел Любомиров

Лудогорец изигра поредния си шампионски мач и разпиля ЦСКА с 3:0 в дербито на 4-ия кръг от А група.

"Орлите" от Разград зарадваха феновете си с великолепна футболна лекция и нагледен урок по ефективност. "Армейците" могат да съжаляват, че не отбелязаха поне едно попадение във вратата на домакините си, за да оставят интригата в срещата за по-дълъг период.

Козмин Моци откри резултата в 41-ата минута след центриране отляво на Иван Стоянов и грешка в центъра на защитата на ЦСКА, която остави румънецът без опека на 2 метра от вратаря Черни - 1:0.

Преди това "червените" можеха да поведат, ако Валентин Илиев бе реализирал от същата дистанция с глава след акробатичен пас на Жаксон Менди.

След почивката играта на Лудогорец отново вървеше далеч по-бързо и с по-малко усилия, като в 62-ата минута нова празнина в центъра на защитата на ЦСКА беше използвана от Светослав Дяков, за да изведе Роман Безяк очи в очи с Черни.

Централният нападател на "орлите" не сбърка и с едно докосване увеличи преднината на шампионите - 2:0.

Последваха удар в гредата на Ивайло Чочев и опасен изстрел на Марсиньо, спасен с мъка от Владислав Стоянов, но в 73-ата минута контра по лявото крило на домакините позволи на Марселиньо да довърши ЦСКА с точен удар отблизо за крайното 3:0.

Така Лудогорец нанесе първо поражение на 31-кратните шампиони през новия сезон и постигна най-изразителния си успех над съперника в кратката история на мачовете между двата тима. ЦСКА пък остава без победа над "орлите" за първенство и отново демонстрира неспособност да отбележи гол от изгодни положения.

Лудогорец вече има 9 точки и се изкачи на второ място във временното класиране на А група, след като днес Локомотив (Пловдив) отстъпи с 0:1 на Черно море и остана със 7 пункта. Лидер е Литекс с 10, който срази с 5:1 безпомощния Пирин в Гоце Делчев.

ЦСКА пък остава с 3 точки и заплашително се приближи до зоната на изпадащите на 11-то място и все още без победа в първите 4 кръга. Пълното класиране на А група вижте НА ТОЗИ ЛИНК.

ЦСКА записа първа загуба от 22-ри септември 2012-та година, когато отново Лудогорец повали 31-кратните шампиони с 1:0. "Армейците" не успяха да разпечатат вратата на "орлите" в четвърти пореден мач за първенство.

Лудогорец пък вече има 7 поредни домакински победи и продължава успешната си серия под ръководството на Стойчо Стоев, който има на сметката си 6 победи от 6 мача. Определено "орлите" отправиха сериозно предупреждение към следващия си съперник на европейската сцена - Базел - с разгромния успех днес.

През първото полувреме темпото бе високо и очаквано домакините имаха подчертано предимство във владеенето на топката, в разиграванията в средата на терена и в броя на създадените положения.

ЦСКА обаче изобщо не стоеше зле на терена и ако бе реализирал положенията си, можеше първи да открие резултата и поне да се оттегли на почивка с гол в актива си и при равен резултат.

Дефанзивната схема на Стойчо Младенов и нетипичните постове на Апостол Попов, Ревсон и Ивайло Чочев (първият бе десен бек, а другите двама - крила) донякъде обаче възпрепятстваха "червените" да се настанят трайно в половината на Лудогорец и да търсят натиск.

ЦСКА имаше две стопроцентови положения за отбелязване на гол - в 5-ата минута центриране отляво не можа да бъде засечено от Неманя Милисавлевич и Стоянов беше принуден да боксира. Топката попадна на дъгата в краката на Чочев, който обаче стреля с воле над опразнената врата.

В 39-ата минута обаче "червените" бяха длъжни да се разпишат, след като Гъргоров центрира отлично от дълбочина за Вальо Илиев, който насочи топката във вратарското поле. След рикошет в защитник Менди върна със задна ножица към Илиев, който на два метра пред вратата не можа да нацели рамката с глава.

Томаш Черни предугаждаше действията в предни позиции на Стоянов и Марселиньо и се справяше с далечните им удари. В 21-ата минута Иван Стоянов получи първия истински шанс да реализира от 10-ина метра, но се засуети и не можа да излъже защитниците.

Безяк на два пъти също не можа да преодолее Черни от нелоши стрелкови позиции, но в 41-ата минута домакините най-накрая успяха да матират защитата на ЦСКА.

Иван Стоянов центрира отлично в наказателното поле отляво, а Жаксон Менди остави без опека Козмин Моци. Другият централен защитник - Валентин Илиев - също не бе покрил колегата си от "орлите" и Моци с глава разстреля Томаш Черни за 1:0.

След почивката положението на терена не се промени и Лудогорец продължаваше да действа с повече лекота и майсторство от "армейците". Шансове пред вратата на Стоянов отново не липсваха, но като цяло шампионите изиграха двубоя като гранд и използваха максимално възможностите си да реализират голове.

В 62-ата минута Лудогорец поведе с 2:0 на ЦСКА след отлична многоходова атака през центъра, завършила с великолепно извеждащо подаване на Светослав Дяков, което разцепи средата на защитата на "армейците".

Роман Безяк се озова очи в очи с Томаш Черни и без да бъде пазен от никого, насочи неспасяемо топката покрай плонжа на вратаря с едно докосване за 2:0.

ЦСКА опита да упражни натиск и за десетина минути натика съперника си в собствената му половина, но Марсиньо отново нямаше шанс да се разпише. Негов изстрел от дистанция бе спасен със сетни усилия от Стоянов.

В 73-ата минута Лудогорец се възползва от изтеглянето на противниковата отбрана в предни позиции, за да матира отново гостите си. Извеждащо подаване отляво позволи на Даниел Абало да напредне сам срещу вратаря и да пусне успоредно на голлинията за непокрития Марселиньо. Бразилецът без проблеми реализира за 3:0 пред безпомощния Черни.

Така логично по-високата класа на домакините им издейства изразителен успех срещу ЦСКА, който имаше своите шансове да окаже по-сериозна съпротива на шампионите в Разград. "Армейците" пък доиграха последните 10 минути с човек по-малко заради травма на Емил Гъргоров, който напусна игра в момент, когато Стойчо Младенов вече бе извършил смените си.

Състав на Лудогорец

Атаката на "орлите" ще се води от Роман Безяк, а по фланговете ще му помагат Даниел Абало и Иван Стоянов. Марселиньо, Христо Златински и Светослав Дяков ще бъдат основните стълбове в средата на терена, а квартетът в защита е малко по-различен от онзи, който удържа Партизан през седмицата.

Козмин Моци се завръща в игра, заедно с Теро Мантула, Шоко и Жуниор Кайсара, като на вратата застава очаквано Владислав Стоянов.

Състав на ЦСКА

Стойчо Младенов няма да разчита на Антон Карачанаков в стремежа си да спира шампиона на България. Освен Емил Гъргоров, в предни позиции ще оперират Марсиньо, Рангел Абушев и Ревсон.

Компания в средата на терена ще им правят Ивайло Чочев и Николай Дюлгеров, което подчертава дефанзивната постройка на Младенов, защото и Ревсон не се слави с качества в офанзивен план.

В защита ще застанат капитанът Валентин Илиев, Жаксон Менди, Неманя Милисавлевич и Апостол Попов.

Пълните състави и резервите на Лудогорец и ЦСКА вижте НА ТОЗИ ЛИНК.

Водещи

Най-четени