Луис ван Гаал се завърна начело на Холандия 07.07 | 09:43

60-годишният специалист заменя на поста освободения Берт ван Марвайк

От iNews.bg

Холандската футболна федерация назначи за втори път Луис ван Гаал на поста селекционер на националния отбор, като 60-годишният специалист заменя Берт ван Марвайк, който претърпя пълен провал с "лалетата" на Европейското първенство в Полша и Украйна.

Световният вицешампион отпадна още в групите на турнира, без дори да спечели точка, а самият Ван Марвайк допусна пълно разединение в съблекалнята на тима.

Изборът на Луис ван Гаал навярно ще доведе до някои въпросителни, имайки предвид, че бившият наставник на Аякс, Барселона и Байерн претърпя нечувано фиаско по време на първия си престой начело на "лалетата".

Ван Гаал води Холандия в квалификациите за Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея, но шокиращо за всички почитатели на футбола, тогава класният тим от Ниската земя не успя да се класира за Световното първенство. В следствие на това специалистът очаквано бе освободен, след което се завърна за кратко в Барселона.

Луис ван Гаал бе безработен, откакто бе уволнен от Байерн Мюнхен през 2011. Така специалистът получава шанс да поправи грешката си отпреди десетина години, като целта пред него е класиране на Мондиал 2014 в Бразилия.

"Щастлив съм, че федерацията ме потърси. Това е предизвикателство, което очаквах", обяви радостният тактик. Асистент на Ван Гаал ще бъде бившият капитан на Аякс Дани Блинд.

Той ще дебютира в контролата срещу Белгия на 15 август, а първият му официален мач ще бъде на 7 септември от световните квалификации срещу Турция като домакин.

Водещи

Най-четени