Лукойл Академик постигна втора победа в Еврокъп 22.11 | 19:59

Българският шампион се справи в "Арена Армеец" със съпротивата на Асвел Баскет, който бе без звездата си Тони Паркър

От Краси Киров

Отборът на Лукойл Академик спечели втората си победа в турнира Еврокъп. Българският шампион надигра френския тим Асвел с 66:62.

Гостите бяха без най-голямата си звезда Тони Паркър, за съжаление на 5000 фенове по трибуните в зала "Арена Армеец".

Българите водеха през целия двубой като на моменти разликата достигаше повече от 10 точки. Играта на центровете на Лукойл отстъпваше и французите правеха продължителни серии, които не ни позволиха да държим съперника на разлика. Все пак в последните секунди гостите  смъкнаха разликата на две точки.

Най-добър за Лукойл отново бе Брендън Хийт със своите 18 точки. Мак Ламонт добави 13 точки и 7 борби. Стояновски пък се отчете с 8 точки и 6 борби.

Лукойл поведе в класирането в групата със своите две победи и очаква следващата седмица тима на Валенсия отново в зала "Арена Армеец".

Брендън Хийт даде началото за Лукойл, като поведе своите със страхотна тройка. След това резултата стигна до 7:2, и с кош на Тодор Стойков домакините поведоха с 9:2.Брендън Хийт показа, че Лукойл иска само победата и отбеляза за 14:4. Американецът направи 8 точки в първите няколко минути на срещата.

Последва и тройка на Ламонт, с което българите поведоха със 17:4. Постепенно обаче грешките в играта на французите намаляха и след добри борби на Лакомб гостите успяха да съкратят разликата. В края на първата четвърт българите малко изгубиха от инерцията си и допускаха грешки и водеха само с 19:15 след сирената.

Французите продължиха с добрата игра и изравниха резултата на 19 в началото на втората част.

С добра игра Шундов вкара кош и спечели фаул, но французите не позволяваха разликата да се увеличи. Тенчо Банев със забивка обаче даде преднина за 29:24. След това французите изпуснаха три поредни коша, но печелеха борбите си в нападение. Въпреки това със страхотна контра Маринов увеличи преднина на Лукойл след самостоятелна акция завършила с кош и фаул за 32:24. Французите започнаха да изпитват трудности в атака и не отбеляза кош повече от три последователни минути. В последните секунди Брендън Хийт с великолепна тройка оформи резултата на почивката за 39:28.

Третата част започна с добра игра на Андре Оуенс, който отбеляза седем точки и направи разликата рекордна за 44:28. Последва обаче серия от десет точки за французите. В края на частта българите водеха с 50:44 и всичко щеше да се решава в заключителните 10 минути.

Баскетболистите на Лукойл излязоха много надъхани в последната части и след тройка на  Божидар Аврамов поведоха с 55:44. Французите поискаха и прекъсване, след което се окопитиха и направиха серия от 9 точки, която ги върна в мача. Тенчо Банев счупи каръка и вкара за 57:53 и до края борбата стана много оспорвана.

Шундов извърши своя пети фаул при 60:57 и две минути до края. Брендън Хийт отново показа класа и с тройка успя да даде пет точки преднина на българите - 1,53 минути преди сирената. Филип Гос върна две точки и французите имаха шанс да намалят още разликата с контра атака, но Уестерман направи фаул в нападение.

След това Дамян Стояновски получи шанс за два наказателни удара, но вкара само единия за 64:60. В ответната атака за французите Ким Тили съкрати разликата на 2 точки, а след това последва нарушение 13 секунди преди края на мача. Брендън Хийт отбеляза само единия кош от фаула за 65:62. След това французите разиграха за тройка, но не успяха да вкарат и пак последва нарушение от тяхна страна. По същия сценарий Хийт вкара само втория кош за 66:62, 4 секунди преди сирената. Асвел нямаше шанс в тези секунди и Лукойл се поздрави с втората си победа в Еврокъп този сезон.

Водещи

Най-четени