Лукойл отново падна в Еврокъп 23.10 | 20:09

Руски гранд удари шампионите в София

От Иво Вецев

Българският шампион Лукойл Академик допусна ново поражение в Еврокъп, след като тази вечер в зала "Универсиада" загуби злощастно домакинството си на суперфаворита в турнира Химки със 79:85. 

Единствената причина за загубата на "студентите" е невероятната стрелба, която показа руският вицешампион в София, като още преди почивката тройките на Химки запазиха равенството за 43:43.

През втората част Лукойл не затегна защитата и свободните стрелби на Попович и компания продължиха, което в крайна сметка доведе до загубата в иначе равностойния двубой.

Именно Попович беше най-резултатен в срещата, след като реализира 25 точки. Моня пък добави 20 точки, докато още Желабал (12) и Вяцев (11) завършиха с двуцифрен точков актив. Уайт бе най-голямата заплаха за Химки със своите 18 пункта, а Янев и Вегинис вкараха по 12.

Първото полувреме беше абсолютно равностойно, като водени от Сашо Янев домакините водеха с точка след първите 10 минути - 23:22. Следващата част можеше да приключи при силен резултат за Академик, но гостите получиха няколко лесни стрелби от тройката, което доведе до равенството 43:43.

То се получи благодарение на силната серия на Лукойл в края, като Уайт поведе своите съотборници към 8:0 преди сирената за край на първото полувреме.

След подновяването на играта Химки заигра на пълни обороти и бързо поведе с 54:49, а разликата се увеличи до 7 точки след тройка на Попович. Добрата серия на руснаците обаче беше прекратена от Вергинис, който върна разликата на 2 точки. Резултатът беше изравнен отново при 63:63, а преди финалния период - 65:65. 

Опитът на гостите си каза думата в заключителния период, като в самото начало домакините почнаха с много браг в нападение, а това доведе до 13 безответни точки и аванс от 65:78. Той се оказа непреодолим за възпитаниците на Костич, които в крайна сметка загубиха със 79:85 след силен край на периода.

Водещи