Любо Ганев се надява Радо Стойчев да не откаже да се върне 16.05 | 15:07

Ганев призна, че не знае какво би се случило при евентуален отказ на треньора

От Даниел Любомиров

Управителният съвет на Българската федерация реши да заложи на Радостин Стойчев на поста национален селекционер за Световната лига, предстоящата олимпийска квалификация и евентуално за Игрите в Лондон през тази година.

Любо Ганев имаше нелеката задача да обяснява пред медиите обрата на събитията, който е провокиран от "молбата" на премиера Бойко Борисов по-рано днес. Както е известно, именно минситър-председателят се срещна с Радостин Стойчев и част от играчите, за да ги увери, че ще имат нормални условия за работа, ако щабът остане.

Около час по-късно Федерацията потвърди препоръките на Борисов и върна Радостин Стойчев, след като довчера Ганев го заклеймяваше като "провален експеримент". Силвано Пранди бе "идеалният треньор" за България също според Ганев, но италианецът отказа да слага главата си в торбата и да работи в такава странна обстановка.

Пред Канал 3 Любо Ганев отрече някой от управниците да има намерение да подава оставки, защото никой не чувства вина за разпадането на атмосферата. Ганев заяви, че извинението му е достатъчно, защото в случая най-важното е националите да имат достатъчно време и достатъчно добра обстановка за подготвяне за най-ключовите мачове.

"Ако Радо Стойчев откаже, няма какво да направим, какво бихме могли да направим, това е ситуация, за която изобщо не ми се мисли", призна Ганев пред Канал 3. "Да не мислите, че Стойчев ще приеме, ако си подадем оставките? Ако е такова положението, нека дойде да ми поиска оставката, веднага ще му я дам.

Когато Силвано се отказа, никой друг треньор не искаше да поема отбора, защото се опасяваше, че много от играчите ще прекратят кариерата си в националния. Бойко Борисов не е повлиял, просто нямахме алтернатива.

Не сме лъгали Пранди, той искаше да научи за обстановката в тима от Камило Плачи. След това лично ми каза, че според него в отбора няма нормални условия за работа и не желае да се наема. Под нормални условия той разбираше, че няма яснота около това дали Казийски и Жеков ще останат в тима, фактът, че нямаме време за подготовка преди Световната лига, че играчите не искали Стойчев да се маха."

На пресконференцията Любо Ганев заяви:

"Оценката за слабото представяне на националите в последните две години, въпреки че федерацията е създала всички необходими условия на тима. Евентуалното отказване на Матей Казийски и Андрей Жеков, общественото недоволство и съветите на премиера Бойко Борисов и министъра на спорта ни накара да решим да върнем целият щаб на Радостин Стойчев и него самия.

Щабът се запазва за големия обществен интерес и в името на българския волейбол. Не сме говорили още с Радо, дано да не каже "не". Мисля, че това е повече от извинение към Радо, в името на България и на олимпийската квота. Всички искаме България да отиде на Олимпиадата.

Имаше някои мнения, че Радо може да откаже, но ако стане така, всички ще сме огорчени. Сигурно и Стойчев самият е огорчен, аз се надявам да няма вече подобни сбирки на управителния съвет. Момчетата трябва да излязат и да играят както могат", завърши Ганев.

Водещи

Най-четени