Люис Хамилтън грабна полпозишън в Испания 14.05 | 16:15

Шампионът се пребори с Нико Розберг в квалификациите

От Даниел Любомиров

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън прекрати серията от два поредни полпоизшъна на съотборника си в Мерцедес Нико Розберг и за трети път от началото на сезона ще потегли първи в състезание – това за Гран при на Испания. Англичанинът вече има 52 кариерни победи в квалификации и две на това трасе.

Вълнуващите квалификации на пистата в Каталуния по традиция бяха решени с последните бързи обиколки на пилотите, като Хамилтън закова хронометрите на 1:22.000 минути и се оказа по-добър с 0.280 секунди спрямо Розберг – авторът на четири победи в изминалите кръгове от началото на кампанията.

Пилотите на Ред Бул Даниел Рикардо и Макс Ферстапен впечатлиха с изключително представяне, което им осигури трета и четвърта позиция, като изненадващо се пребориха и с двете Ферари-та на Себастиан Фетел и Кими Райконен.

Фернандо Алонсо също зарадва домашната си публика с дебютно класиране в топ 10 за МакЛарън-Хонда, откакто легендарният тандем отново се включи във Формула 1 през 2015 година.

"Трябва да проверим какво стана, защото видяхте времената какви са ни сутринта, много по-добри бяха, а сега се представихме значително по-зле. И двамата ни пилоти имаха проблем и трябва да проверим какво се е случило. Не очаквахме Ред Бул да са пред нас", коментира видимо шокираният от резултатите отборен директор на Ферари Маурицио Аривабене веднага след края на квалификациите.

"Очаквахме да сме близо до Кими, но да победим и двамата пилоти на Ферари е изумително, не знам дали имаха някакви проблеми. Невероятен резултат за целия екип, а Ферстапен ни изуми с първата си квалификация с нас. Макс с поведението ми напомня много на един млад германец, който беше при нас преди две години (говори за Фетел), а Рикардо отговори подобаващо на предизвикателството му – и двамата ни състезатели бяха впечатляващи", радваше се шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър.

Водещи

Най-четени