Люис Хамилтън с втора победа за сезона след триумф в Унгария 29.07 | 17:11

Англичанинът удържа натиска на пилотите на Лотус по време на състезанието

От Краси Киров

Люис Хамилтън с Макларън триумфира в състезанието за Голамата награда на Унгария на пистата "Хунгароринг".

Втори остана пилотът на Лотус – Кими Райконен на една секунда зад победителя. Трети се нареди втория пилот на Лотус Ромен Грожан, който финишира пред световния шампиона Себастиан Фетел. 

След това се наредиха Фернандо Алонсо, Дженсън Бътън и Бруно Сена. Топ 10 допълниха Марк Уебър, Фелипе Маса и Нико Розберг. Това бе втора победа за Люис Хамилтън този сезон след триумфа му в Канада. В предишните три състезания Хамилтън не успя да завърши в цели две, но днес успя отново да се върне в борба за титлата.

Хамилтън поведе колона от старта и през цялото състезание не изпусна лидерството. Той обаче бе притесняван през цялото състезанието от пилотите на Лотус, които бяха много най-бързи в това състезание. Първо Ромен Грожан изоставаше най-много на три секунди от англичанина, а след това Райконен бе залепен плътно за Люис в последните 20 обиколки и му дишаше във врата. В крайна сметка до самият финал разликата между двамата бе една секунда, като драмата в последните обиколки бе пълна.

В генералното класиране при пилотите Фернандо Алонсо продължава да води със 164 точки пред Уебър (124) и Фетел (122). Днешният победител Хамилтън заема 4-то място с 117 точки пред Райконен (116).

Битката на старта ме много завързана, като Люис Хамилтън стартира перфектно и нямаше кой да го настигне. Себастиан Фетел от трета позиция също направи много бърз старт, но не успя да изпревари втория Ромен Грожан, което го забави.

От това се възползва максимално Дженсън Бътън на третия завой. Марк Уебър направи великолепен старт и от 11-та позиция отиде на 7-ма. Проблеми на старта имаше Михаел Шумахер, който не успя да стартира в загряващата обиколка и трябваше да стартира от питстопа.

Нещата за Шуми станаха още по-трудно като получи наказание за превишена скорост в питлейна. Така Хамилтън поведе колона плътно следван Ромен Грожан, който не оставяше англичанина да се отдалечи на повече от три секудни.

Двамата обаче постепенно се отделиха от останалите пилоти на пистата. Дженсън Бътън задържаше перфектно по-бързия Себастиан Фетел и не посволи на бившия световен шампион да се впусне в борбата за първите места. В 16-та обиколка Бътън влезе в бокса и излезе с гуми 'медиум', постепенно това направиха Фетел и Алонсо, като Бътън запази мястото си пред световния шампион.

В 19-та и 20-та обиколка лидерите Хамилтън и Грожан направиха първите си влизания в бокса, като механиците и на двата тима има за какво да се притесняват. Все пак не успяха да ги забавят и Хамилтън отново водеше пред Грожан. Англичанинът използва гуми 'медиум', докато Грожан отново продължи с меките гуми.

Постепенно французина започна да прави много бързи обиколки и се настани плътно за Хамилтън. По-назад Бътън удържаше Фетел, който бе по-бърз и търсеше решение как да се справи с проблема. В 36-та обиколка Бътън влезе в бокса за меки гуми. Това позволи веднага на Фетел да направи най-бързата обиколка до момента в състезанието. След това Бътън се озова зад Сена и срещна трудности да го изпревари.

Фетел направи много бърз бокс в 39-та обиколка за гуми 'медиум'. В 41-та обиколка Хамилтън се озова за втори път в бокса заедно с Горжан и излезе на второ място пред французина. Лидер бе Кими Райконен, който се опита да натрупа малко преднина преди да влезе в бокса.

След това се получи и най-интересната ситуация в състезанието. Кими влезе в бокса и на излизане се озова точно до своя съотборник и двамата проведоха лека битка за второто място, като Грожан леко напусна пистата, но успя да се върне за третото място.

Проблеми на Бътън го лишиха окончателно от битка за подиум след като се наложи отново да влиза в бокса. Така 20 обиколки преди края Хамилтън водеше пред Райконен, Грожан задържаше Фетел, а Уебър бе заел петото място. Предстоеше страхотна битка за подиума в последните обиколки като първите четирима пилоти бяха в разстояние на пет секунди.

В битката за десетото място Пастор Малдонадо и Пол Ди Реста участваха в инцидент, като венецуелецът бе наказан след това. Битката за първото място ставаше все по-жестока като болидите на Лотус показваха страхотна скорост и само доброто каране на Хамилтън го задържаше на първо място.

В 59-та минута Фетел влезе в бокса и излезе точно пред Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън. Испанецът веднага се опита да изпревари пилота на Ред Бул, но в последните обиколки много важно започна да става износването на гумите.

Лотусите на Райконен и Грожан бяха с по-нови гуми и можеха да издържат до края, докато прогнозите за Макларъна на Хамилтън бяха противоречиви. Михаел Шумахер отпадна десет обиколки преди края въпреки, че успя да изпревари няколко болида и имаше голямо желание да приключи състезанието въпреки проблемите.

Шест обиколки преди края лидерите Хамилтън и Райконен дръпнаха с повече от пет секунди пред Грожан, но настигнаха изоставащите болиди. Точно това очакваше Райконен, който се надяваше да изпревари своя съперник. В същото време Фетел, стопяваше с почти по 2 секунди на обиколка разликата с Грожан.

Люис Хамилтън успя да удържи преднината си и в последните обиколки и спечели второто си състезание тази година.

Водещи

Най-четени