МОК допусна в Рио само „чистите“ руски лекоатлети 22.06 | 10:24

Комитетът обаче оставя колективната забрана за олимпиадата на отбора на Русия

От iNews.bg

Международният олимпийски комитет (МОК) потвърди колективната забрана на руските лекоатлети да се състезават на олимпийските игри в Рио. МОК обаче дава възможност на всичи руски лекоатлети, които индивидуално докажат, че са чисти от допинг, да се състезават на олимпиадата за страната си.

"Всеки сам за себе си трябва да докаже, че не е употребявал допинг. Tова означава, че за момента руските атлети ще имат само индивидуални състезателни права, но след като докажат, че са "чисти", съобщи президентът на МОК Томас Бах на пресконференция след спешното съвещание в Лозана.

По думите му "комитетът има сериозни съмнения в презумцията за невинност на атлетите".

Състезателите по лека атлетика, които искат да участват, ще трябва да преминат международни тестове или тестове, наблюдавани и одобрени от международните спортни власти. Тестове от съмнителни лаборатории няма да бъдат приемани. Тези, които бъдат определени като "чисти" от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), ще могат да се състезават на олимпийските игри в Рио под руски флаг, а не под неутрален или олимпийски, подчерта Бах.

Той обяви, че ще се свика извънредна световна конференция за допинга през следващата година, където темата ще бъде обсъждана "открито и прозрачно".

"Трябва да направим нашите отговорности по-ясни... трябва да сме по-прозрачни. Всички трябва да могат да разберат по-добре кой какво прави и кой е отговорен за това", добави Бах.

По-рано обаче руският олимпийски шеф Александър Жуков заплаши, че "чистите" руски атлети ще обжалват колективното изключване пред арбитражния съд в Лозана.

Последвалото решение на МОК вероятно ще обезсмисли заплахата.

 

 

Водещи

Най-четени