МФВС интегрира децата в риск в обществото чрез спорт 18.02 | 13:28

Проектът на Министерството бе реализиран с помощта на тренировъчен клуб "Алфа"

От Константин Симидчийски

Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов и председателя на Българска джу-джицу федерация Томо Борисов присъстваха на закриването на проект по програмата на МФВС "Спорт за хора с увреждания и деца в риск”, реализиран от тренировъчен клуб "Алфа”.

Възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Асен Златаров”-София и ученици от езиково училище "Дорис Тенеди” демонстрираха наученото в бойното изкуство. В продължение на три месеца по два часа седмично малчуганите на възраст между 8 и 15 години са обучавани от инструктори в специалните техники за самозащита и отбрана.

"Благодаря на Министерство на физическото възпитание и спорта, което оказа подкрепа и подпомогна финансово този проект. Спортът не е само високо спортно майсторство, а има и приложен характер. За това ние работим с много деца от различни институции, защото имаме желание чрез спорт да интегрираме децата в риск. Вярвам, че ще продължим да работим за тази кауза и по други подобни проекти”, каза Томо Борисов в края на церемонията.

Всички деца, участвали в проекта ще продължат заниманията си с джу-джицу, вече за сметка на тренировъчен клуб "Алфа”.

"Изключително ми е приятно да присъствам на заключителната тренировка по този проект, част от програмата на МФВС "Спорт за хора с увреждания и деца в риск”, заяви Ценов. - Убеден съм, че посоката в която вървим е правилна и ще привличаме все повече деца в спортните зали. Виждам, че тези деца са научили много за тези три месеца и някои от тях проявяват големи заложби и ако сред тях има ученици, които имат голямо желание да продължат активно да се занимават със спорт, може след 5-ти клас да кандидатстват в Спортно училище.”

Докато връчваше грамоти за успешно участие в обучението на всички деца, г-н Ценов поощри хлапетата, че дори да не продължат да спортуват професионално, трябва да знаят, че спортът дисциплинира хората и отваря много врати в живота.

По програмата "Спорт за хора с увреждания и деца в риск” на МФВС се реализират 20 проекта за хора с увреждания, в които се включиха 446 души и 16 проекта за деца в риск, в които участват 666 малчугани. Цялата стойност на програмата е 200 000 лв. 

Водещи

Най-четени