Магията на Ракетата в София беше развалена от Джон Хигинс 09.06 | 17:35

Магьосника от Уишоу обърна О'Съливан от 0:2 до 4:2

От Даниел Любомиров

Непобедимият Рони О'Съливан намери своя майстор след завръщането си към снукъра, след като Джон Хигинс осъществи невероятен обрат срещу него и го победи с 2:4 пред близо 2000 души в зала "Универсиада".

Зрителите имаха предпочитания по-скоро за Ракетата, но след невероятна грешка при 2:0 в негова полза, Хигинс буквално заигра като прероден, докато Рони така и не успя отново да влезе в ритъм. Така логично се стигна до поражението.

Това е и първа загуба на О'Съливан от година насам, въпреки че той игра само на Световното първенство в Шефилд. Оттогава насам обаче той не бе помирисвал загубата, преди да се изправи срещу шотландския си колега и най-голям съперник в днешно време.

Джон Хигинс пък прави втора силна кампания на PTC Victoria Bulgaria Open, след като и миналата година стигна до финал в турнира. Тогава обаче той загуби категорично с 4:0 от Джъд Тръмп, който обаче отпадна рано рано от турнира през тази година.

Двубоят започна с разбиващ удар на Рони О'Съливан, а първата грешка дойде от неговия съперник - Хигинс не успя да изтегли добре бялата топка и Ракетата вкара средна червена за горен десен джоб. Той направи брейк от 30, но пропусна една червена, а след това и шотландецът направи няколко непростими пропуска.

При втория такъв О'Съливан вкара в среден джоб и оттам нататък фреймът беше в негови ръце - 56 точки и откриващата партия отиде в неговата сметка - 1:0.

Втората част започна с преимущество на Магьосника от Уишоу, който обаче допусна грешка по цвят и позволи на Ракетата да се разгърне. Той с леока започна да ниже по 8 точки, като не опита да комбинира нито веднъж с друг цвят - 55 точки.

Той обаче също сбърка по- червена, връщайки интригата в срещата - две червени по бордовете и една на джоб при 55:28. Хигинс започна силно, вкара страхотни точки и се доближи само на 1 от О'Съливан, но сбърка при удар по кафява и започна тактическото надлъгване между двамата.

Тази грешка коства и фрейма на 4-кратния шампион, като той сбърка фатално при играта по кафявата и Ракетата вкара и разчисти до розова включително, взимайки солиден аванс - 2:0.

Първа топка във фрейм №3 вкара Джон Хигинс, но след това допусна грешка и позволи на Рони да натрупа аванс от 23:1. Тогава обаче той на свой ред сбърка по червена и върна шотландския си опонент на масата.

Той записа първия си халф-сенчъри брейк от 50 точки, но реши да прави крос-дабъл по среден десен, вместо да играе сейфти удар, и сбърка. Последва разманя на защитни удари, която на два пъти бе прекратена от О'Съливан, който реализира прекрасни дълги червени топки. При втория път неговата серия продължи до 24, но при реализирането на синята вкара и черната - 50:58 за Хигинс и фрейм бол. Той вкара в долен десен, а след това и розовата, за да си подпечата фрейма - 2:1.

Втората част започна добре за О'Съливан, след като той откри резултата заради грешка на Хигинс. Ракетата обаче не успя да материализира предимството си и на свой ред сбърка, предоставяйки добре наредена маса, на която шотландският боец разгърна потенциала си - перфектно построена серия и 93 точки, като Хигинс пропусна и сенчъри брейк заради сбъркана червена.

Увереността в дясната ръка на Хигинс се върна изцяло, като след размяна на защитни удари червените топки се разпръснаха в горната половина, а първа точка реализира именно Джон след красив дълъг удар.

Самите червени бяха развити много добре, като Хигинс единствено трябваше да внимава с пласирането за цветовете. Именно това доведе до грешка, като синята остана на годен десен джоб, затваряйки възможността за отбелязване в този джоб.

О'Съливан обаче я реализира и подари 5 точки на съперника си, а Хигинс вкара трудна червена в среден ляв и пое инициативата - брейк от 55 и 2:3 в негова полза.

О'Съливан опита още в началото на 6-ия фрейм, но не сполучи, а оттам Хигинс се възползва, започвайки да гради брейк. Той приключи на 76-ата точка, а Рони не пожела да се върне на масата, поздравявайки Магьосника от Уишоу за страхотния обрат.

Най-четени