Магнус Карлсен спечели турнира в Нанцзин кръг преди края 29.10 | 14:03

Норвежкият вундеркинд сломи Веселин Топалов и остана недостижим на върха

От Георги Тотев

Норвежкият вундеркинд Магнус Карлсен си осигури първото място в силния шахматен турнир в Нанцзин, Китай. Кръг преди края номер едно в света победи българския гросмайстор Веселин Топалов и по този начин събра актив от 6,5 точки, който му гарантира челната позиция.

Веско, който игра с белите фигури, бе принуден да се предаде на 33-тия ход. Това е втора загуба за Топалов от Карлсен, след като младият норвежец се наложи над нашенеца и при първия им сблъсък в петия кръг на надпреварата.

В останалите две партии от 9-ти кръг световният шампион Вишванатан Ананд (Индия) и Вугар Гашимов (Азербайджан) си стиснаха ръцете за равенство след 42 хода, а Етиен Бакро (Франция) и Ван Юе (Китай) също не излъчиха победител и обявиха реми след скромните 27 хода.

В събота, 30 октомври, е последният етап от надпреварата, в който Топалов среша китаецът Ван Юе, Ананд се изправя срещу Бакро, а за Карлсен остава протоколен двубой с Гашимов.

След като шампионът в Нанцзин вече е ясен, остава да се определят неговите подгласници. В момента Ананд и Бакро делят втората позиция с по 5 точки, четвърти е Гашимов с 4, следван от Веселин Топалов и представителя на домакините Ван Юе, съответно с по 3,5 и 3 точки.

Водещи

Най-четени