Магьосникът Неделев изригна два пъти и донесе 3 точки на България срещу С. Ирландия 12.10 | 23:46

На Националния стадион имаше обидно малко публика - около 700-800 зрители. Сред тях се открояваше президентът на България - Румен Радев, който не скри радостта си от чудесните изпълнения на Тошко Неделев

От iNews.bg

България обърна Северна Ирландия и победи с 2:1 островитяните в световна квалификация на Националния стадион "Васил Левски". Истински герой за селекцията на Ясен Петров бе Тодор Неделев, който заби и двете попадения за трикольорите. Гостите поведоха през първата част, когато бяха тотални господари срещу невзрачните домакини. Звездата на Ботев Пловдив обаче изригна с два великолепни гола през втората част. 

На трибуните имаше обидно малко публика - около 700-800 зрители. Сред тях се открояваше президентът на България - Румен Радев, който не скри радостта си от чудесните изпълнения на Неделев. Държавният глава знаково беше избрал да не бъде в ложите, а да е сред обикновените фенове.

С тези 3 точки нашите вече имат 8 в актива си в групата. Шансове за класиране на Мондиала в Катар нямаме, защото Швейцария и Италия са недостижими на върха, но пък по всяка вероятност ще финишираме трети в потока (пред С. Ирландия и Литва), което е крачка напред, в сравнение с минали изяви в квалификации.

В последния кръг гостуваме на "кръстоносците" в Женева.

Гостите стигнаха до ранно голово положение още в 6-ата минута. Островитяните се възползваха от наша грешка в центъра и Джордан Томпсън тръгна на мощен рейд през центъра. Последва и негов удар по земя от дъгата, но Караджов се протегна максимално и парира. За радост шанс за добавка не се откри пред Конър Уошингтън.

Добра възможност за "трикольорите" се откри четвърт час след началото. Кирил Десподов центрира остро от корнер, а макар трудно, Ивайло Чочев акробатично насочи с глава към далечния ъгъл на британците. Кълбото придоби опасна траектория, но кацна малко зад горната греда на Пийкок-Фаръл.

България можеше да се окаже изоставаща в резултата с идването на 17-ата минута, ако не бяха прекрасните намеси на Иван Караджов. При първата от тях той се справи с изстрел отблизо на Пади Макнеър, който бе изпуснат от Велковски и насочи с глава. При получилия се корнер настана меле. Конър Уошингтън се оказа големият късметлия и от метър също беше отчаян от стража "лъвовете".

Кризисните мигове пред "лъвската" врата продължиха. Иван Турицов бедстваше срещу Шейн Фъргюсън, който го задмина за пореден път. Крайният бранител комбинира с Джордан Томпсън, но и този път халфът на Стоук Сити остана безкрайно разочарован.

Кирил Десподов бе на ръба на засадата и получи отличен пас в перспектива към 25-ата минута. Капитанът ни използва своята скорост и влезе опасно в полето на Северна Ирландия. №11 обаче затвори ъгъла си за стрелба и в крайна сметка беше блокиран от Пади Макнеър.

Сериозно разочарование от пропиляна атака обзе нашите в 34-ата. Ивайло Чочев хитро чукна с глава за Десподов, но пресили своето подаване и стражът на гостите пресече навреме.

За жалост откриващото попадение отиде в актива на Северна Ирландия. Първоначално всичко се размина със засада отсъдена от беларусина Кулбаков, но знак от ВАР-стаята го накара да прегледа ситуацията. Така се стигна до промяна на решението и гол за северноирландците. Всичко започна с рейд на Пади Макнеър, който с добро центриране намери непокрития Макгенис. Нападателят на Хъл насочи с глава, но Караджов отново спаси. Този път добавката се оказа фатална, като Конър Уошингтън бе на една линия с Петко Христови и вкара с лекота.

Нотка оптимизъм нахлу в лагера на българския тим, след като успяхме да изравним резултата в 52-ата минута. Появилият се като резерва Илиан Илиев раздвижи играта на "трикольорите" и даде старт на опасна атака. След щастлив рикошет кълбото попадна в движение на левачката на Тодор Неделев, който с премерен и много класен изстрел не остави шанс на Пийкок-Фаръл.

Отговорът на северноирландците бе доста бърз и в 57-ата Караджов пак трябваше да се намесва решително. Този път след удар на Пади Макнеър, който за наша радост предпочете да завършва сам, вместо да комбинира с далеч по-добре позициониран свой колега.

Макар и обидно малко, българските фенове ликуваха в 63-ата, когато факт беше пълният обрат в световната квалификация. И отново над всички бе Тодор Неделев. Нашият №8 получи пас от Чочев на границата на наказателното поле и с безпощаден шут под гредата матира поданиците на Кралицата за 2:1.

Устремът на "лъвовете" можеше да продължи с още едно, може би съкрушително, попадение в мрежата на островитяните. Кирил Десподов напредна мощно и отправи силен удар по земя от средна дистанция. Пийкок-Фарел бе на своето място и отрази с качествена проява.

Ударът ни по северноирландците бе многозначителен, защото на гостите им трябваха около 15 минути, за да застрашат отново нашия Караджов. Изстрелът от фаул на Томпъсн обаче влезе само в статистиката.

Горещи страсти белязаха световната квалификация в 86-ата минута, след като Кристиян Малинов и Стюърт Далас се хванаха за гушите. Проблемът настана заради това, че халфът на Лийдс се опита да вдигне превиващия се на земята Иван Турицов.

До края Ясен Петров умело "затвори" мача и България заслужено се поздрави с втора победа. Нещо повече, с малко повече късмет, триумфът ни можеше да бъде и с по-голям резултат, но Десподов не можа да порази вражеската мрежа след добра контра.

Водещи

Най-четени