Манолев спечели българското дерби за Купата на Холандия 23.12 | 09:02

Въпреки добрите изяви на Ники Михайлов, Твенте отстъпи с 1:2 след продължения

От Краси Киров

Отборът на ПСВ Айндховен победи с 2:1 тима на Твенте в 1/8 финална среща за Купата на Холандия. Двубоят бе много драматичен, като гостите от Айндховен успяха да вземат победата в продълженията. Редовното време завърши 0:0, а всички голове паднаха след това.

Двама български национали изиграха по цял мач в дербито. Станислав Манолев бе титуляр за ПСВ, а Николай Михайлов пази на вратата на Твенте. Двамата се отличиха с добрите си изяви, като благодарение на Михайлов срещата стигна до продължения.

Първото полувреме премина под диктовката на ПСВ Айндховен, който бе по-креативният отбор и създаде три положения за откриване на резултата. Домакините от Твенте пък отстъпваха по отношение на владеенето на топката и като цяло активните действия в предни позиции.

Единствено Николай Михайлов попречи на "филипсите" да излязат напред, след като направи три страхотни намеси, с които предотврати попадение във вратата си. Първо в 29-ата минута на двубоя Ерик Питерс получи подаване на границата на наказателното поле и веднага отправи удар с левия си крак, но Михайлов парира с вещина.

В 32-ата пък бе ред на Джеорджинио Вайналдъм да пробва късмета си с шут от далечна дистанция, но отново вратарят на българския национален отбор показа класа и предпази мрежата си. 120 секунди по-късно бранителите на Твенте позволиха за втори път на Вайналдъм да пробие в наказателното поле, а шутът на нападателя на ПСВ този път бе от 3 метра и малък ъгъл, като Михайлов отново не позволи да бъде преодолян.

След почивката двата тима продължиха да залагат предимно на удари извън пеналтерията, но този път и домакините записаха няколко на сметката си - Насер Шадли прати топката на сантиметри от гредата в 62-ата минута, а Вилем Янсен бе изведен сам срещу вратаря на ПСВ още в самото начало на частта, но нацели страничния стълб с техничния си диагонален изстрел.

Ола Тойвонен на два пъти опита да преодолее Николай Михайлов, но първо в 56-ата минута стреля неточно от изгодна позиция, а 10 по-късно българският страж отново бе на мястото си и се отчете със спасяване.

До края на редовното време и двата отбора започнаха да действат припряно и без ясна стратегия как да окупират противниковата врата. ПСВ упражни натиск в заключителните мигове на срещата, но защитата пред Ники Михайлов запази самообладание, за да не допусне късен гол.

В последната трета минута на добавеното време пък и двата тима изпуснаха по едно чисто положение - Дриес Мертенс изведе Тим Матавс на идеална стрелкова позиция пред вратата на българския страж, но ударът на нападателя на ПСВ мина покрай гредата.

В ответната атака, оказала се последна за домакините пък, центриране към Лю де Йонг бе засечено от него с глава, но вратарят на гостите Андреас Исаксон показа класа и спаси мрежата си.

ПСВ бе по-съобразителен в първото продължение и успя да открие резултата в 102-та минута. След центриране в наказателното поле Матавс се оказа на точното място и с глава простреля Ники Михайлов. Домакините не се отказаха и се върнаха в мача с гол на Марк Янко от дузпа в 110-та минута.

По всичко личеше, че двубоя отива към дузпим, но зашитника на Твенте - Дъглас загуби топката пред наказателното поле и Матавс успя да я открадне и да излезе сам срещу Михайлов. Футболистът на ПСВ покачи на 2:1 и този резултат се оказа краен. Така ПСВ се класира за ¼ финалите в турнира за Купата на Холандия.

Водещи

Най-четени