Манолев титуляр при победа за престиж на ПСВ над Наполи 06.12 | 22:11

Българският национал и отборът му се простиха с Лига Европа с победа

От Даниел Любомиров

Българският национал Станислав Манолев излезе като титуляр за ПСВ Айндховен в последния мач на холандския тим от груповата фаза на Лига Европа срещу Наполи на "Стадио Сан Паоло".

"Филипсите" се поздравиха с успех 3:1, но той ще бъде малка утеха за тях, след като отпадат от евротурнирите още в края на календарната 2012-та година.

Страхотен мач направи словенската звезда на отбора Тим Матавц, който наниза хеттрик за победата над Наполи и откри головата си сметка в Лига Европа за този сезон.

Именно той вдъхнови обрата от 0:1 до 3:1 за гостите от Айндховен, след като водещият реализатор на италианците Единсон Кавани откри резултата в 18-ата минута.

Още до почивката обаче "филипсите" отвърнаха на удара, а Матавц вкара две попадения в мрежата на Антонио Розати, който е титуляр за Наполи в Лига Европа. Стражът бе преодолян в 30-ата и 41-ата минута и така на почивката резултатът беше 1:2.

Точно след 1 час игра пък Матавц оформи хеттрика си и по този начин подпечата успеха на ПСВ, който обаче по никакъв начин не промени класирането в Група F на втория по престиж европейски клубен турнир.

Наполи пък регистрира първата си загуба като домакин в състезанията под егидата на УЕФА в последните си 15 двубоя.

Айндховен събира 7 точки, но остава на 3-то място в таблицата, като по-малък актив има единствено шведския АИК, който е с 4. Като убедителен лидер завършва Днипро (Днепропетровск) с 15 пункта, след като срази именно АИК пред собствена публика с 4:0.

Роман Зозуля вкара 2 гола (39-ата и 52-ата минута), а по един добавиха Никола Калинич (20) и Серхий Кравченко (87).

Наполи ще се задоволи с второто място и актив от 9 точки, който се оказа достатъчен за прогрес към 1/16 финалите, въпреки че през първата половина от кампанията в групите Валтер Мацари не разчиташе на титулярните си футболисти.

Станислав Манолев заслужи за трети път доверието на треньора си Дик Адвокаат в Лига Европа, но не можа да помогне на съотборниците си да прескочат груповата фаза.

Българският национал има вероятност да напусне Айндховен през януари, когато отваря трансферният прозорец. Той има оферти от Италия и нищо чудно да продължи кариерата си в Серия А.

На практика Наполи се оказва любимият съперник на ПСВ през този сезон в турнира, защото единствените победи на "филипсите" дойдоха именно срещу тима, воден от Валтер Мацари.

Водещи

Най-четени