Манчестър Юнайтед отново е най-богатият клуб в света 19.04 | 15:19

За осма поредна година шампионът на Англия оглавява престижната класация на "Форбс"

От Краси Киров

Манчестър Юнайтед бе обявен за най-богатия клуб в света от списание "Форбс". Стойността на "червените дяволи" се оценява на 2,24 милиарда долара.

За осма поредна година шампионът на Англия оглавява престижната класация на изданието.

В изследването са включени балансът на клубовете, приходите и общата стойност на задълженията.

Зад тима на сър Алекс Фъргюсън се нареждат испанските грандове Реал Мадрид и Барселона, съответно на второ и трето място, както и Байерн Мюнхен, които са пети.

Тези клубове са зад Юнайтед, въпреки че достигнаха до полуфиналите на Шампионската лига, а "червените дяволи" отпаднаха още в груповата фаза на турнира.

Мадридчани са оценени на 1,88 милиарда долара, а каталунците - на 1,3 милиарда долара.

На четвърта позиция се нарежда друг английски тим - Арсенал. Останалите водещи клубове от острова са Челси, Ливърпул и Тотнъм, съответно на седмо, осмо и 11-то място.

Градският съперник на Юнайтед, Манчестър Сити пък е чак на 13-та позиция.

Трябва да се отбележи, че класацията на "Форбс" отчита не само приходите от класирането в различните надпревари, в които клубовете участват, а също така и генерираните суми от спонсорски договори и заради силата на търговската марка, която са изградили.

Манчестър Юнайтед, чийто собственик е милиардерът Малълм Глейзър, има фенска маса от 330 милиона души по целия свят, което му помага да е най-богатият клуб във всеки спорт изобщо.

"Червените дяволи" имат с 385 милиона долара повече от бейзболния Ню Йорк Янкийс и отборът по американски футбол Далас Каубойс.

Водещи

Най-четени