Манчестър Юнайтед се класира на 1/4-финал за ФА Къп 18.02 | 23:56

"Дяволите" не сбъркаха при домакинството си на Рединг

От Константин Симидчийски

Манчестър Юнайтед се класира успешно за 1/4-финалите на ФА Къп, след като тази вечер "дяволите" спечелиха с 2:1 домакинството си на Рединг в среща от 5-ия кръг.

Всичките голове паднаха през втората част, като Луиш Нани изведе Юнайтед напред, а Хавиер Ернандес удвои след асистенция на португалеца. В края Джоуби МакАнъф върна един гол за Рединг, но "кралските поданици" нямаха сили за повече.

Така в следващия кръг Манчестър Юнайтед може да се изправи срещу носителя на трофея Челси, ако "сините" спечелят битката си с Мидълзбро.

Скоро след изтощителния мач с Реал Мадрид в Шампионската лига, сър Алекс Фъргюсън очаквано направи някои промени в своя стартов състав. Сред титулярите се появиха капитанът Неманя Видич, Крис Смолинг, Александър Бютнер, Андерсон, Том Клевърли, Луис Антонио Валенсия, Ашли Йънг и Хавиер Ернандес. Голмайсторът на тима Робин ван Перси се появи в игра през втората част, докато Уейн Рууни не бе в групата за двубоя.

През първата част домакините на няколко пъти бяха близо до първи гол, но вратарят Адам Федеричи и шансът помогнаха на Рединг да запази мрежата си суха. Още в 2' Хавиер Ернандес не успя да отбележи от добра позиция, а минута по-късно Федеричи спаси изстрел на Дани Уелбек.

В 21' Адам Федеричи се намеси блестящо, лишавайки Юнайтед от откриване на резултата. Първо стражът парира удар на Том Клевърли, а след това не позволи и на Ашли Йънг да осъществи добавка. Секунди преди почивката и гредата помогна на гостите, след като Луиш Нани нямаше достатъчно късмет.

И след почивката "червените дяволи" продължиха да търсят така важния първи гол, но вратата на Рединг някак оцеляваше. След точно час игра Андерсон също опита късмета си, но и този път Адам Федеричи не се пречупи. Пет минути по-късно стреля и Нани, но извън очертанията.

Постепенно обаче се стигна до 69', когато португалският национал вече бе безмилостен. Нани се докопа до една топката в пеналтерията на Рединг и стреля с десния крак, насочвайки кълбото в долния ляв ъгъл на вратата - 1:0.

Няколко минутки по-късно Юнайтед нанесе и втори удар, до голяма степен слагайки точка на спора. Луиш Нани успя да запише и асистенция на сметката си, след като крилото сложи топката на главата на Хавиер Ернандес. Чичарито не сбърка и от близка дистанция матира Федеричи за 2:0.

Противно на очакванията обаче, отборът на Рединг не се предаде. Десет минути преди края "кралските поданици" успяха да върнат един гол, благодарение на Джоуби МакАнъф. Той се озова очи в очи с Давид де Хеа и прати топката зад испанския страж, бележейки за 2:1.

Последваха минути на атаки от страна на гостите, докато "червените" изчакваха шанс за контрадействия. В 85' Дани Уелбек получи възможност да отправи удар, но английският национал не успя да отиграе топката по възможно най-добрия начин. Малко по-късно Федеричи парира силен изстрел на Чичарито, който можеше да реши срещата. В добавеното време отново Ернандес бе близо до втори гол, но и този път Федеричи спаси.

Водещи

Най-четени