Маргарита Чомакова ще се бори за медал на първата си Олимпиада 09.07 | 18:25

Тя е единствената ни надежда във фехтовката на най-големия спортен форум на планетата

От Краси Киров

Това заяви треньорът и баща на 23-годишната сабльорка Георги Чомаков днес в Пресклуб "България". Основание за оптимистичната прогноза му дават добрите класирания на момичето в големи първенства и турнири от миналата есен насам.

На последната Световна купа по фехтовка в Чикаго бившият треньор на Маргарита в САЩ,  олимпийският шампион от Русия Владимир Назлимов е бил непоколебим в оценката си, че състезателката  има шанс в Лондон, ако успее да покаже това, което може. Във фехтовката е най-важно моментното състояние, обобщи Чомаков. Често се случва победител в турнир за Световната купа на следващото състезание да отпадне в ранен етап. Това се опитвам да повтарям на Маргарита, добави амбициозният баща.  

Двамата живеят в Бон, Германия, където Маргарита прави първите стъпки със сабята на 10 години. Участва в немския национален отбор, с който печели бронзов медал на европейско първенство за девойки. При жените играе няколко финала за Световната купа и стига до ІІ място в ранглистата на Германия.

След приемането на България в Евросъюза и въвеждането на възможно двойно гражданство в чуждата държава, Маргарита си връща българския паспорт и отново започва да се състезава за родината си. През 2009 г Георги Чомаков също решава да се завърне у нас и да работи като треньор, но смяната на ръководството на БФ Фехтовка и липсата на разбирателство с новите шефове осеуетява плановете му. Когато през септември миналата година бившият председател Величка Христева отново е избрана да поеме федерацията, за Чомакови е отворена вратата.

На Маргарита е възстановено участието в престижни състезания след 2-годишно прекъсване и през април тази година в Братислава тя хваща последния влак за Олимпиадата в Лондон. Тя е и единствената ни надежда във фехтовката на най-големия спортен форум на планетата.

"Апетитът идва с яденето. Отиваме за спечелване на медал. Всяка победа ще ни носи радост", заяви Георги Чомаков.  Ако тази Олимпиада не донесе щастие на него и на Маргарита, на следващата в Рио през 2016 г талантливата сабльорка ще постигне нещо голямо, тъй като тогава ще е в златната възраст за този спорт - между 25 и 30 години. 2012 година обещава да е заредена с положителни емоции. След квотата българката се дипломира в университета в Охайо, САЩ. На 1-ви август в британската столица Маргарита Чомакова  ще влезе в най-голямата спортна битка в кариерата си досета. "Гордея се, че съм на Олимпиада", каза момичето пред репортерите. Дано да се върне със самочувствие от успех.   

Водещи