Марек Юнион Ивкони е новият стар шампион на България 05.04 | 19:26

Дупничани записаха "златен дубъл", след като защитиха титлата си срещу тима на КВК Габрово

От Константин Симидчийски

Шампионът във волейболната Суперлига Марек Юнион Ивкони (Дупница) дублира титлата си от миналия сезон, след като днес възпитаниците на наставника Найден Найденов победиха дебютантите на финал КВК Габрово и във втората среща.

След като дупничани спечелиха първия мач, днес Марек надделя и във втория, постигайки категоричен успех с 3:0 (25:16, 25:19, 25:19) в зала "Самоков".

Така шампионите спечелиха серията с 2:0 победи и отново се окичват със златните медали. Нещо повече - отборът на Найден Найденов триумфира със своеобразен "златен дубъл", след като преди около месец Марек завоюва и Купата на България.

Най-резултатен в мача стана Тодор Вълчев от състава на Марек, който завърши двубоя с 16 точки в актива си. По още 9 за триумфа добавиха Борислав Апостолов и Дмитрий Бахов. Най-резултатен за Габрово, също с актив от 9 точки, бе Станислав Петков.

Дупничани бяха абсолютен доминант и във втория финален сблъсък, а за разлика от първата среща, този път "зелените" от Габрово не успяха да прибавят дори гейм на сметката си. Възпитаниците на Любомир Герасимов не преминаха нито веднъж и границата от 20 точки, преклонявайки глава пред по-класния състав на бившия национален селекционер Найден Найденов.

Марек даде заявка за превъзходството си от самото начало, като първия гейм дупничани успяха да спечелят и с най-сериозна разлика - 9 точки. При 7:6 геймът вървеше равностойно, но постепенно шампионите започнаха да се откъсват.

Преднина от 10:7 постепенно нарасна на 14:9, а при 16:10 геймът вече изглеждаше загубен за габровци. До края "зелените" така и не намериха отговор, а Марек затвори първата част при резултат 25:16.

Втората част стартира по-равностойно, като двата тима се захапаха от самото начало за 5:5. Марек отново дръпна и доведе нещата до 11:5, но този път "зелените" се окопитиха и върнаха три поредни точки за 11:8.

Тук обаче отново последва срив във водения от Любо Герасимов отбор, който свали гарда и набързо допусна изоставане до 16:9 в полза на Марек. При 24:19 атака на Тодор Вълчев сложи край и на втората част, а шампионите се доближиха на гейм до нова титла.

Третият гейм стартира по шампионски за дупничани, които набързо дръпнаха с 3:0 в точките. Габровци намалиха пасива си до 5:3, но отново допуснаха сериозно изоставане за 8:5 в полза на Марек.

Както се случи и в преходните два гейма, Марек постепенно започна да увеличава аванса си в резултата, докато "зелените" не намираха отговор на играта на дупничани. Единична блокада на Боби Апостолов доведе нещата до 13:6 в полза на шампионите, а Габрово направи опит да се върне в мача, намалявайки до 13:9.

Дупничани обаче не допуснаха реанимиране на своя съперник, като набързо резултатът набъбна до 16:10 в полза на шампионите и носители на Купата. При 20:13 интригата вече бе убита, като бе ясно, че Марек ще защити короната си от миналата година. Сервис в аут на "зелените" официализира титлата на дупничани, което и означаваше златен дубъл за Марек.

Шампиони на България по волейбол при мъжете в последните 10 години:

2013 - Марек Юнион Ивкони
2012 - Марек Юнион Ивкони
2011 - ЦСКА
2010 - ЦСКА
2009 - Левски Сиконко
2008 - ЦСКА
2007 - Лукойл Нефтохимик
2006 - Левски Сиконко
2005 - Левски Сиконко
2004 - Левски Сиконко

С най-много титли: ЦСКА (29), Левски (15), Славия (8),Миньор Перник (6), Спартак София (3) и други.

Водещи

Най-четени