Марио Мат взе последното злато в ските 22.02 | 20:40

Никола Чонгаров отпадна във втория манш

От Божидар Азманов

Австриецът Марио Мат спечели титла в дисциплината слалом на Олимпийските игри в Сочи и по страхотен начин сложи точка на програмата на алпийските ски на XXII-та Бяла Олимпиада.

Мат финишира с време 1:41.84 от двата манша и на своята последна, по всяка вероятност, Олимпиада успя да се окичи със златото. До този момент в кариерата си 35-годишният шампион бе печелил две световни титли, две от които в слалома. Има сребро и бронз от шампионати на планетата, печелил е 15 победи в Световната купа, 14 от които в дисциплината слалом, но не бе успявал да влезе в тройката на Олимпийски игри.

Супер Марио даде заявка за златото още след първия манш, когато изкова преднина от 45 стотни пред втория Андре Мирер. Втория манш обаче бе изключително сложен, което доведе до множество отпадания и то на едни от най-големите фаворити. Мато обаче бе изключително спокоен и презен по трасето. Той даде едва шесто време във второто спускане, но успя да запази 28 стотни от преднината си пред Марсел Хирешер и да спечели. С това той се превърна в най-възрастният алпиец със златен медал.

Именно Хиршер бе големият фаворит за титлата днес, но не се представи на ниво в първия манш, където остана девети. След второ време във втория той се доближи максимално до златото, но все пак остана втори, печелейки своя първи медал от Олимпиада.

Бронзът отиде у норвежеца Хенрик Кристоферсен, който е една от сензациите в Световната купа тази година. Кристоферсен бе едва 15-и след първото спускане, но с трето време във второто взе бронза, оставайки на 83 стотни зад Марио Мат.

Третият след първия манш Стефано Грос от Италия, се представи слабо във втория и остана на 5 стотни от медала. Той записа равно време с Фриц Допфер от Германия- 1:42.72 минути.

Похвали заслужава Адам Зампа. Словакът бе едва 26-и след първия манш, но кара страхотно във втория и даде първо време в него, с което зае шеста позиция в крайното класиране.

Десетката допълват шведите Маркус Ларсон и Матис Харгин с равни времена на седмото място и Себастиан Фос Солевааг (Норвегия) и Ивица Костелич (Хърватия), които също са с равни времена на девета позиция.

Цели 34 души отпаднаха в драматичното и напрегнато състезание, а сред тях бяха много от фаворитите - олимпийският шампион от Ванкувър Джулиано Рацоли от Италия, голямата надежда на Германия за медал - Феликс Нойройтер, олимпийският шампион в гигантския слалом Тед Лигети, както и французите Жан-Батист Гранж, и Алексис Пинтуро. Класиране не записа и шведа Андре Мирер, който бе втори след първия манш, но сгреши още в началото на трасето във втория.

Класиране не записа и българина Никола Чонгаров. Само той от тримата ни представители днес успя да стигне до втория манш, но там сгреши фатално и пропусна отличен шанс да запише добро класиране. Все пак с 25-о си място в комбинацията Чонгаров остава най-добре представилият се роден алпиец в Сочи.

Водещи

Най-четени