Мария Гроздева развя българското знаме на Игрите в Баку 13.06 | 12:34

Първите в историята Европейски олимпийски игри бяха открити

От Даниел Любомиров

Легендарната Мария Гроздева развя българското знаме на церемонията по откриването на Европейските олимпийски игри в столицата на Азербайджан Баку.

Първият в историята подобен спортен форум започна на чисто новия Олимпийски стадион – над 6000 спортисти от 50 държави ще се съревновават в 30 различни спорта в следващите малко повече от две седмици.

Европейските игри в Баку ще продължат от 12 до 28 юни, а България ще бъде представена от 127 спортисти при мъжете и жените в 23 спорта.

Официални представители на България на Олимпийския стадион в Баку са премиерът Бойко Борисов, председателят на БОК и спортният министър Красен Кралев.

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов пожела успехи на българските спортисти, участници в първите европейски игри в Баку.

"Премиерът ме помоли да предам неговите поздравления към всички членове на делегацията ни и пожеланията му нашите да бъдат силни и горди като българи", обяви Стефка Костадинова. Президентът на БОК се видя за кратко с Борисов по време на Откриването, на срещата премиерът е споделил своето съжаление, че натоварената програма и многото политически ангажименти не са му позволили лично да окуражи и да пожелае успех и късмет на нашите.

Сред официалните гости са още президентът на Русия Владимир Путин и председателят на МОК Томас Бах.

Официалната церемония по откриването започна с изпълнение на азербайджанския народен певец Али Несимов и с обратно броене от 24 - годините, в които страната е независима. След това бе изпълнен и националният химн на бившата съветска република, написан от Юзеир Хаджибаи, преди да започне и същинската част на откриването.

По олимпийска традиция делегацията на Гърция премина първа по терена на стадиона, след което по азбучен ред преминаха делегациите на още 49 страни. Очаквано спортистите и знамето на Армения бяха освиркани от зрителите на Олимпийския стадион.

Водещи

Най-четени