Мария Шарапова спечели "Ролан Гарос" и влезе в историята 09.06 | 17:47

Рускинята завоюва първа титла в Париж, което я нареди сред много елитна компания

От iNews.bg

Мария Шарапова влезе в историята на световния женски тенис, след като днес 25-годишната рускиня спечели първа титла на "Ролан Гарос" в Париж, надделявайки в две части над сензацията от Италия Сара Ерани - 6-3 6-2. За Шарапова това е и общо четвърти трофей от Големия шлем до този момент.

Така Маша се превърна в едва шестата тенисистка от т.нар. "оупън ера" на тениса, която успява да спечели всичките четири турнира от Големия шлем. До този момент това бяха правили само Били Джийн Кинг, Крис Евърт, Мартина Навратилова, Щефи Граф и Серина Уилямс.

По този начин Мария Шарапова сложи край и на четиригодишната си суша без титла от Шлема, като за последно тя бе триумфирала на Australian Open през 2008 година. Преди това рускинята вече бе спечелила "Уимбълдън" (2004) и US Open (2006), а днес най-накрая оформи своя исторически Голям шлем, покорявайки Париж.

Рускинята си проправи път до финала, след като на ½-финалите спечели голямата битка с Петра Квитова. Присъствието на Сара Ерани в Париж пък спокойно можеше да бъде определено като приказка, а 25-годишната италианка продължи да изненадва всички и в предишния кръг, преодолявайки съпротивата на шампионката от US Open Саманта Стосър. Днес обаче Мария Шарапова се оказа непреодолимо препятствие за 24-ата в света Ерани.

Двубоят стартира зле за италианката, която още при първото си подаване допусна пробив, позволявайки на Шарапова да дръпне с 2-0. Рускинята продължи да доминира на корта и за по-малко от десет минути игра, вече водеше с три гейма на сметката си.

В четвъртия гейм Шарапова отново проби подаването на Ерани и поведе с 4-0, но донякъде изненадващо, италианката се върна в сета, също осъществявайки пробив за 4-1. Последва нов гейм на сметката на Ерани за 4-2, но до края рускинята не допусна повече изненади, затваряйки първата част при резултат 6-3 в своя полза.

Вторият сет започна по идентичен начин на първия, като още в началото Шарапова записа пробив, който в последствие затвърди за 2-0. Сара Ерани правеше всичко по силите си, за да бъде по-равностойна на развихрилата се рускиня, но грешките в играта на Маша бяха сведени до минимум. Италианката все пак върна един гейм за 2-1, след което последва продължителна и оспорвана битка, която Шарапова все пак спечели за 3-1.

В петия гейм Шарапова записа нов пробив и поведе с 4-1, което и сякаш окончателно прекърши и без това крехките надежди на италианката. В този момент рускинята вече бе на само два гейма от историята, като до края Маша стигна до заслужен триумф, слагайки точка на спора при 6-3 6-2.

Водещи

Най-четени