Марк Жирардели идва за Европейската купа в Боровец 04.02 | 16:50

Зимният ни курорт приема най-голямото ски състезание в България през този сезон

От Мариян Найденов

Легендарният австрийски скиор Марк Жирардели ще бъде специален гост на предстоящите стартове от Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в Боровец.

Най-старият ни зимен курорт приема елита на Стария континент за 11-ти път, като първата Европейска купа в Боровец се е провела през далечната 1977 година.

Освен това разположеният в сърцето на Рила курорт може да се похвали и с домакинството на два старта от Световната купа - през 1981 и 1984 г. Слаломът през 1984-а печели именно Марк Жирардели в люта битка с друга легенда в ските - шведският алпиец Ингемар Стенмарк.

Така Боровец се завръща на световната ски карта след 23-годишно прекъсване, а през тази година в зимния ни център ще се проведат гигантски слалом, насрочен за 15 февруари и слалом на другия ден, като и двете дисциплини ще бъдат на писта "Ястребец 2”.

От организационния комитет в Боровец съобщиха, че досега заявки за участие са подали състезатели от 14 държави, като се очаква общият брой на алпийците да достигне до 80 - 90.

България ще бъде представена от максимално разрешените петима скиори - Стефан Присадов, Георги Нушев, Камен Златков, Алберт Попов и още един състезател, който все още не е определен.

Двама от най-добрите ни алпийци - Георги Георгиев и Никола Чонгаров, пропускат Европейската купа, защото по същото време ще представят България на Олимпиадата в Сочи.

"От 23 години не е имало такова състезание в Боровец. Направили сме всичко необходимо пистите да бъдат подготвени отлично. Снежната покривка е от 80 до 100 сантиметра, каквито са изискванията на ФИС. Смятам, че всичко ще бъде на ниво. Нямам притеснения за провеждането на Европейската купа", коментира спортният директор на домакина "Бороспорт" Георги Кочов.

Официалното откриване на Европейската купа в Боровец ще бъде на 14 февруари от 18:00 часа на сцената пред хотел "Рила".

Организаторите посочват, че достъпът до състезанията е напълно безплатен, като от Община Самоков ще осигури и безплатен транспорт на желаещите да наблюдават стартовете.

Водещи

Най-четени