Марк Селби покори UK Championship и отново e номер 1 в света 10.12 | 10:35

Веселяка от Лестър стигна до първата си корона от английското първенство

От Краси Киров

Марк Селби се завърна триумфално на първото място в световната ранглиста, след като подпечата лидерската си позиция с великолепен успех 10:6 срещу Шон Мърфи във финала на Шампионата на Обединеното кралство.

Веселяка от Лестър стигна до първата си корона от UK Championship и вдигна трето отличие от голям ранкинг турнир, след като досега можеше да се похвали с победи в Откритото първенство на Уелс (2008) и Шанхай Мастърс (2011).

Новият стар номер 1 в света се отличи с няколко фантастични обрата в надпреварата, а във финала не остави съмнение, че заслужава напълно втората по сила и престиж награда в снукъра.

Шампионът на Обединеното кралство от 2008-ма година Мърфи трябваше да се задоволи с подгласническата позиция в турнира този път, но също ще остане с позитиви от турнира, защото достигна първия си финал за сезона и се доближи максимално до 3-ия в ранглистата Джон Хигинс.

Селби беше печелил само 2 от последните си 7 големи ранкинг финала и трябваше да докаже, че световният връх е за майстори на щеката с титли на сметката си, а не само с постоянно присъствие в заключителните фази на турнирите.

Веселяка от Лестър вече е печелил две от трите най-престижни състезания в снукър кампанията - той има две титли от Мастърс-а (2008 и 2010), а вече е победител и в Шампионата на Обединеното кралство.

Мърфи пък не можа да стане 8-ият играч в историята с повече от един триумф в UK Championship, но е с 50 000 паунда по-богат и взе 6400 ранкинг точки, които го приближават значително до 3-ия в ранглистата Хигинс. Селби взе 125 000 паунда за победата си.

Така Веселяка от Лестър става 3-ият играч с 2 трофея от този сезон, след като по-рано през кампанията спечели първото издание на турнира от сериите РТС в Обединеното кралство.

По 2 титли имат Джон Хигинс (Шанхай Мастърс, UK PTC 4), Джъд Тръмп (Международен шампионат, РТС Victoria Bulgaria Open), а Стюарт Бингам има цели 3 - азиатско РТС 1 и 3 и Висшата лига.

Финалът между Селби и Мърфи се развиваше изключително оспорвано и след последната почивка резултатът беше 6:6. Веселяка от Лестър направи брейк от 98 точки, за да поведе в 14-ия фрейм - това беше най-голямата серия във финала.

Двамата все пак се отчетоха като солидни брейк-билдъри в турнира - Мърфи има 130 срещу Греъм Дот, 122 срещу Лука Бресел и 105 срещу Алистър Картър.

Селби има 121 срещу Марк Дейвис, 106 и 101 срещу Нийл Робъртсън, 105 срещу Майкъл Уайт и 103 срещу Раян Дей.

Вълшебника направи груби грешки в 15-ата и 16-ата партия, които му костваха победата - той обърка синя топка, която позволи на Селби да разчисти за 9:6, а след това Мърфи прекалено много подряза черната топка и така позволи на съперника си със серия от 36 да стигне до спечелване на 10-ти фрейм.

Водещи

Най-четени