Марк Уебър потегля първи в Монте Карло 26.05 | 16:26

Най-бърз в днешната квалификация бе Михаел Шумахер, но германецът ще изтърпи наказание

От iNews.bg

Пилотът на Мерцедес Михаел Шумахер даде най-добро време в днешната квалификация за Гран при на Монако, но германецът няма да се поздрави с пол позишън, въпреки отличното си каране. Пилето изпревари Марк Уебър и съотборника си Нико Розберг, но наложеното му в Барселона наказание от пет места означава, че той ще потегли от шесто място утре.

Така вторият днес Марк Уебър ще потегли първи, докато втори и трети остават съответно Нико Розберг и Люис Хамилтън. Ромен Грожан и Фернандо Алонсо потеглят четвърти и пети, докато Фелипе Маса, Кими Райконен, Пастор Малдонадо и Себастиян Фетел допълниха първите десет.

Днешната квалификация отново се оказа разочароваща за Дженсън Бътън, който за втори пореден път не успя да намери място в Q3, оставайки едва 13-и.

Победителят от "Каталуния" Пастор Малдонадо с Уилямс понесе сериозен удар в амбициите си за ново силно представяне, имайки предвид, че преди квалификацията венецуелецът бе наказан да стартира с 10 места назад в стартовата решетка. Нещо, което постави южноамериканеца в изключително неизгодна позиция, имайки предвид характеристиките на тясната улична писта в Монте Карло. Така Малдонадо на практика ще стартира 19-и.

Причина за това бе опасна маневра, която Малдонадо осъществи спрямо Серхио Перес по време на третата свободна тренировка. Най-бърз в нея пък бе пилотът на Мерцедес Нико Розберг, следван от Фелипе Маса и Себастиян Фетел.

Малко след началото на Q1 се стигна до появата на червен флаг, като причина за това бе мексиканският пилот на Заубер Серхио Перес. Младият ас, който през 2011 година катастрофира тежко в Княжеството по време на квалификацията, стана жертва на инцидент в района около плувния басейн и дори загуби една от гумите си, блъскайки се в бариерата. Повторенията пък показаха, че вероятно в случая ставаше дума за технически проблем в болида на Перес, а не за пилотска грешка от негова страна.

Освен катастрофиралия Серхио Перес, от Q1 отпаднаха още шестима пилоти - Хейки Ковалайнен, Виталий Петров, Тимо Глок, Чарлс Пик, Педро де ла Роса и Нараин Картикеян. Най-бърз в първата сесия пък бе Нико Хюлкенберг с Форс Индия, който остави зад себе си Камуй Кобаяши, Ромен Грожан, Себастиян Фетел и Михаел Шумахер.

Подобно на развитието в Барселона, Q2 отново приключи със сериозни изненади. За втори пореден път Дженсън Бътън не успя да намери място сред първите десет в квалификацията, като подобно на случилото се на "Каталуния", бившият световен шампион остана извън първата десетка. Британецът даде едва 13-о най-добро време в Q2, като от сесията отпаднаха още Нико Хюлкенберг, Камуй Кобаяши, Бруно Сена, Пол ди Реста, Даниел Рикардо и Жан-Ерик Верн.

Най-бърз в Q2 бе поставеният под сериозно напрежение Фелипе Маса с Ферари, докато второ и трето най-добро време дадоха Нико Розберг и Пастор Малдонадо. Световният шампион Себастиян Фетел се оплака от технически проблем, но все пак се добра до 9-а позиция, докато Кими Райконен се хвана за спасителното 10-о място във втората сесия. Любопитното е, че Фелипе Маса намери място в Q3 за първи път през настоящия сезон.

Пастор Малдонадо, Ромен Грожан и Нико Розберг си размениха лидерството в началото на третата сесия, докато Себастиян Фетел, Фернандо Алонсо и Фелипе Маса останаха в своите гаражи, вероятно планирайки само едно излизане на пистата.

Пилотът на Ред Бул Марк Уебър записа страхотна обиколка и бе на път да даде най-добро време от всички, преди обаче австралиецът да бъде изпреварен от седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Германецът даде най-добро време и остави Уебър и Нико Розберг зад себе си, но това не означаваше пол позишън за Пилето. Шумахер бе наказан с 5 места след състезанието в Каталуния, което и означаваше, че няма как да потегли първи утре. Така Шумахер ще тръгне от шеста позиция, докато пол позишънът остана за втория Марк Уебър.

Водещи