Марк Уебър триумфира в Гран при на Монако 27.05 | 17:07

Австралиецът завоюва втори успех в Княжеството, като за него той бе и първи през сезона

От iNews.bg

Пилотът на Ред Бул Марк Уебър постигна първа победа във Формула 1 за този сезон, след като днес австралиецът спечели Гран при на Монако. Уебър, който победи в Княжеството и през 2010 година, остави зад себе си Нико Розберг и Фернандо Алонсо.

Световният шампион Себастиян Фетел се нареди четвърти, докато Люис Хамилтън остана пети. Получилият ултиматиум от Ферари Фелипе Маса също се представи добре и се нареди шести. Дженсън Бътън, Михаел Шумахер и Ромен Грожан отпаднаха от състезанието. Първите десет бяха допълнени от Пол ди Реста, Нико Хюлкенберг, Кими Райконен и Бруно Сена.

По този начин Ред Бул се превръща и в първият отбор за 2012 година, който успява да се поздрави с две победи до момента. Както е известно, пет различни конструктори постигнаха успех в първите пет състезания от календара.

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер бе най-бърз във вчерашната квалификация, но наказанието на Пилето от Барселона го прати на шеста позиция в стартовата решетка. Така на пол позишън застана вторият Марк Уебър, докато Нико Розберг и Люис Хамилтън се наредиха съответно втори и трети. Серхио Перес и Пастор Малдонадо стартираха от последните две места, след като бяха наказани за смяна на скоростните си кутии. Световният шампион Себастиян Фетел започна от едва девета позиция, докато разочароващо в квалификацията бе предствянето и на Дженсън Бътън, който остана едва 13-и.

Световните шампиони при конструкторите Ред Бул се поздравиха с успех в последните две издания на Гран при на Монако (Марк Уебър през 2010 и Себастиян Фетел през 2011), а имайки предвид пол позишъна на австралиеца, "биковете" имаха предпоставки и за постигане на своеобразен хеттрик от победи.

Стартът на състезанието не предложи промени сред челниците, като Марк Уебър запази първата си позиция, а Нико Розберг и Люис Хамилтън го последваха. Началото се оказа кошмарно за Ромен Грожан и Пастор Малдонадо, които окончателно напуснаха пистата, а на трасето се появи колата за сигурност. Аут от Гран при на Монако бе и Педро де ла Роса, чийто HRT пострада след контакт с Уилямс-а на Малдонадо.

Първите десет обиколки протекоха спокойно, като лидерът Марк Уебър продължаваше да дава най-добро време на пистата. След девет обиколки авансът на австралиеца пред втория Нико Розберг достигна 1.3 секунди, като първите десет коли бяха разделени от едва 10 секунди. Междувременно Дженсън Бътън се движеше едва 14-и, борейки за позиция с намиращия се пред него Хейки Ковалайнен, докато Фелипе Маса бе изпреварен от съотборника си във Ферари Фернандо Алонсо, който се нареди четвърти.

След точно 20 обиколки в Княжеството Марк Уебър увеличи аванса си пред Нико Розберг на 2.2 секунди, докато третият Люис Хамилтън остана на още почти толкова зад пилота на Ред Бул. Междувременно Дженсън Бътън вече бе на 22 секунди зад Марк Уебър, но наближаващият дъжд даваше надежди за нещо повече на британеца. Световният шампион Себастиян Фетел продължаваше да се движи шести, оставайки зад двата болида на Ферари.

Спирането в бокса на челниците позволи на Себастиян Фетел да оглави колоната, като за пет обиколки германецът съумя да дръпне на 14.7 секунди пред съотборника си Марк Уебър, който след смяната на гуми вече бе втори. Нико Розберг се движеше трети, а Фернандо Алонсо, който бе надхитрил Люис Хамилтън за позиция, заемаше четвърто място. Фетел все още не бе спирал в бокса, като вероятно световният шампион изчакваше да види, дали прогнозите за дъжд над Монте Карло ще се окажат верни. Междувременно състезанието бе напуснато от още двама пилоти - Камуй Кобаяши и Виталий Петров.

Дори и след 45 обиколки от началото на Гран при на Монако, лидерът в състезанието Себастиян Фетел все още не бе спирал за смяна на гумите си. Световният шампион се представяше феноменално на пистата, а авансът му пред втория Марк Уебър нарасна на 17.4 секунди. По време на 46-ата обиколка Фетел най-сетне се отби в бокса, а в последствие успя да се нареди четвърти, промъквайки се пред Люис Хамилтън и Фелипе Маса. Така лидерската палка отново се прехвърли у Марк Уебър, следван от Нико Розберг и Фернандо Алонсо. Междувременно Серхио Перес отбеляза най-бързата обиколка до момента, записвайки 1:18.085 минути, но движейки се едва на 17-а позиция.

Битката в Монако ставаше все по-оспорвана, за което свидетелстваше и фактът, че първите шест болида бяха разделени от зашеметителните 5 секунди. В същото време Михаел Шумахер се оплака от технически проблеми в своя болид, докато Дженсън Бътън продължаваше да диша прахта на Хейки Ковалайнен, оставайки едва 14-и в колоната. В 62-ата обиколка Шумахер бе задминат от Жан-Ерик Верн, като липсата на съпротива от страна на Пилето свидетелстваше, че с неговия Мерцедес нещо не е наред. Седемкратният световен шампион остана на пистата още малко, а след 65 обиколки паркира своята машина в бокса и напусна състезанието.

Девет обиколки преди края Марк Уебър бе принуден да намали темпото поради влошаващите се условия, което и още повече сгъсти болидите, борещи се за призовите места в състезанието. Над Княжеството започна да вали лек дъжд, като никой от пилотите не обмисляше спиране в бокса, за да не се стигне до загуба на позиции. Междувременно силно разочарованият Дженсън Бътън се удари в болида на Хейки Ковалайнен и отпадна от състезанието, докато пилотът на Кейтъръм продължи.

В самия край дъждът над Княжеството спря, което и позволи на пилотите отново да натиснат газта. Лидерът Марк Уебър продължаваше да води комфортно пред втория Нико Розберг, а Фернандо Алонсо заемаше трета позиция, следван от Себастиян Фетел. Оттук-нататък, австралиецът вече нямаше как да изпусне победата, като Уебър финишира първи и записа втори успех в Монте Карло в кариерата си. Нико Розберг и Фернандо Алонсо се наредиха съответно втори и трети, а световният шампион Себастиян Фетел остана четвърти.

Така лидер във временното класиране при пилотите е Фернандо Алонсо със 76 точки, докато с по 73 са двамата съотборници Себастиян Фетел и Марк Уебър. Люис Хамилтън е четвърти с 63 пункта, а Нико Розберг е с 59.

Най-четени