Матей Казийски най-резултатен в супердербито с Кунео 18.12 | 23:00

Тренто постигна драматичен успех с 3:2 над един от големите си съперници, а родният посрещач бе избран за най-полезен играч в сблъсъка

От Константин Симидчийски

Волейболният шампион на Италия Итас Диатек (Трентино) триумфира в супердербито на 10-ия кръг на Серия А1, след като тази вечер воденият от Радостин Стойчев състав спечели с 3:2 (25:20, 25:19, 22:25, 33:35, 15:11) двубоя с Бре Банка Ланути (Кунео) в своята зала "Пала Тренто".

Сблъсъкът бе изключително драматичен, след като Матей Казийски и компания дръпнаха с 2:0 гейма в своя полза, но допуснаха съперникът им да стигне до тайбрек, като особено интригуваща бе четвъртата част на срещата, завършила при 33:35 в полза на Кунео.

Матей Казийски бе определен за MVP (най-полезен играч) на мача, след като родният посрещач блесна с впечатляващите 26 точки, които го направиха и най-резултатният волейболист на полето. Османи Хуанторена добави още 21 точки за успеха на шампионите, докато Цветан Соколов завърши с 12 точки.

Първите два гейма бяха за Тренто, преди обаче в играта на гостите от Кунео да настъпи възход. При 16:12 в третата част, състезателите на Радостин Стойчев сякаш бяха близо до крайния успех, но трентинци не успяха да задържат установената инициатива. Кунео намали пасива си на 2 точки за 18:16, а при 21:21 вече се стигна и до равенство, като битката за гейма започна отначало. При 21:22 Радостин Стойчев поиска прекъсване, което обаче не помогна на Тренто, който загуби частта с 22:25.

Четвъртият гейм започна отлично за Кунео, който се възползва от инерцията в играта си и набързо дръпна с 0:3. До първата техническа пауза разликата се запази в полза на гостите - 5:8, а при 11:16 тайбрекът вече изглеждаше все по-близо. Последва обаче събуждане в редиците на домакините, за да се стигне и до равенство 22:22, когато отново всичко започна отначало. Стигна се до продължителен и драматичен гейм, в който Кунео все пак си извоюва участие в тайбрек, след 33:35.

Тайбрекът тръгна добре за Кунео, който поведе с 1:3, преди шампионите да наваксат изоставането си за 3:3. Стигна се до нов пасив на Тренто за 3:6, а размяната на полетата настъпи при 5:8. Мачът обаче отново премина през поредния си обрат, за да се стигне до 10:8, а в последствие и 13:9 в полза на домакините. Тук вече Кунео нямаше сили за ново наваксване на пасива си, стигайки се до крайното 15:11 и 3:2 гейма в полза на световните шампиони, след успешна атака на Цветан Соколов.

Така Тренто продължава да е лидер във временното класиране на Серия А1, разполагайки с актив от 26 точки след 9 победи и само 1 загуба. В следващия кръг трентинци гостуват на Сислей (Белуно), като срещата е насрочена за 26 декември. Преди това пред водения от Радостин Стойчев състав предстои и сблъсък с полския ЗАКСА (Кенджежин-Кожле) в групите на Шампионската лига.

Водещи

Най-четени