Маями поведе с 1:0 срещу Далас във финала на НБА 01.06 | 10:05

"Горещите" спечелиха първия двубой с 92:84 след като Дуейн Уейд и Леброн Джеймс нанизаха 46 точки

От Краси Киров

Отборът на Маями постигна победа в първия двубой от финала на НБА срещу тима на Далас с 92:84. Финалната серия стартира късно снощи пред 20 000 зрители в "Американ Еърлайнс Арина" в Маями.

Звездният тим на Маями продължи с успешната си серия като домакин в плейофите като не познава вкуса на загубата. Срещата започна много равностойно. Дирк Новицки отбеляза 13 точки до средата на двубоя, което позволи на Маверикс да поведе с 44:43 на почивката.

"Горещите" се разиграха след това и малко преди края на третата четвърт водеха с 8 точки, но в края преднината им бе само 4. Четвъртата част отново започна равностойно, но около 3 минути преди края, след тройка на Дуейн Уейд домакините направиха най-голямата разлика в мача за 82:73.

Дирк Новицки успя да върне веднага кош за своя отбор, но в следващата атака Леброн Джеймс отбеляза две точки и бе фаулиран, с която разликата за първи път стана двуцифредна 85:75. Така до края баскетболистите на Маями удържаха без проблеми преднината си и спечелиха първия двубой.

Дуейн Уейд записа много силен мач с 22 точки, 10 борби и 6 асистенции. Леброн Джеймс добави 24 точки, 9 борби и 5 асистенции. Крис Бош не остана по назад с негови 19 точки и 9 борби. От отбора на Далас Дирк Новицки бе най-резултатен с 27 точки 8 борби. Шоун Марион добави 16 точки и 10 борби.

"Просто бях много агресивен. Това е играта, която искаме да показваме през целия сезон. Ние не им давахме шанс да се върнат в мача. Те не успяха да ни вкарат много точки, докато в атакуващ план ние успяхме да елиминираме тяхната защита и да покажем играта си," заяви Дуейн Уейд веднага след мача.

Вторият двубой във финалната серия е на 2 срешу 3 юни отново в Маями.

Водещи