Мерцедес представи новия си болид 04.02 | 17:58

Най-голямата промяна е в предното крило, а освен това ще бъде използвана второ поколение изпусквателна система Coanda

От Краси Киров

Мерцедес се превърна в поредния отбор, който представи колата си за новия сезон преди началото на тестове на пистата "Херес" на 5-и февруари, като W04 беше представен от двамата пилоти - Нико Розберг и новата звезда на отбора Люис Хамилтън.

Представянето е състоя на пистата в Испания, като новият болид беше пуснат за няколко обиколки преди официалния старт на тестовете във Формула 1.

От отбора заявиха, че са оптимизирали аеродинамиката, като най-голямата промяна е в предното крило, а освен това ще бъде използвана второ поколение изпусквателна система Coanda. Запазена е обаче формата на на предното и задното окачване.

Немският концерн имаше доста тежък сезон 2012, като, въпреки че успя да стигне до първи успех в състезание, откакто се присъедини отново като отделен тим към "кралските гонки", след като Нико Розберг спечели в Китай. От там нататък обаче сезонът за тима беше доста разочароващ, като Мерцедес дори записа 5 поредни състезания към края, в които не взе нито една точка.

"2013 година бележи старта на втора ера за нашия отбор", заяви на представянето днес шефът на тима Рос Браун.

"Реконструкцията, която направихме в отбора през последните 18 месеца, вече дава резултат, като сме по-опитни, а това ще си проличи в F1 W04, който определено е стъпка напред що се отнася до дизайн и детайли в сравнение с болида за миналата година".

"Нашите технически екипи свършиха хиляди часове усърдна работа в Баркли и Бриксуърт, за да сме сигурни, че новата кола ще предложи нужното подобрение за разлика от W03".

Освен с новия болид, Мерцедес запозна света и с най-новото попълнение на своя екип - Люис Хамилтън, който подписа договор с отбора за срок от 3 години, в които ще вземе над 90 милиона долара, ако изпълни заложените в контракта си цели.

Твърдата му заплата е на стойност 24 милиона долара, като той заменя в Мерцедес 7-кратния световен шампион Михаел Шумахер.

Освен това за новия сезон Мерцедес има и нов спонсор в лицето на Blackberry. Финансовите параметри на контракта обаче не бяха разкрити.

Снимките може да разгледате в галерията на Sporta.bg

Водещи

Най-четени