Меси, Роналдо и Иниеста в битка за футболист №1 на УЕФА 14.08 | 14:27

Андреа Пирло и Шави Ернандес останаха извън тройката

От Константин Симидчийски

Европейската футболна централа обяви имената на тримата футболисти, които ще се борят за приза футболист №1 на УЕФА за 2012.

Излъчените финалисти са миналогодишният победител Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Андрес Иниеста, а името на победителя ще бъде обявено на галавечер на 30 август. Призът за футболист №1 на УЕФА ще бъде връчен за втори път в кратката си засега история.

53 спортни журналисти дадоха своя глас и избраха тройката сред общо 32-ма номинирани. Победителят ще се излъчи посредством гласуване на живо от същите журналисти, които ще използват специални електронни системи, за да излъчат новия притежател на наградата.

Шампионът на Италия с Ювентус Андреа Пирло се оказа на крачка от призовата тройка, оставайки на четвърта позиция след гласуването на журналистите. Пети пък се нареди Шави Ернандес, който през 2011 зае второ място, непосредствено след победителя Меси. 

Икер Касияс остана шести, докато Дидие Дрогба, Петр Чех, Фалкао и Месут Йозил допълниха първите десет.

Отличието за футболист №1 на УЕФА бе въведено по инициатива на президента на централата Мишел Платини, който изрази критиките си към критерия, по който се избират кавалерите на Златната топка.

Водещи

Най-четени