Меси вкара 4 гола в каталунското дерби, Реал би с автогол в края 05.05 | 23:53

Лео Меси вече има 72 гола през сезона до момента и стана най-резултатният играч в света

От Даниел Любомиров

Лео Меси продължи да пише история с фланелката на Барселона в последния мач на Хосеп Гуардиола като треньор на "блаугранас" на "Камп Ноу". В каталунското дерби срещу Еспаньол аржентинският магьосник реализира всичките попадения за разгромната победа с 4:0 и фиксира сметката си от голове за сезона на 72.

В същото време новият шампион на Испания Реал Мадрид успя с много мъка и късмет да победи като гост Гранада с 1:2 само няколко дни, след като си осигури титлата в Ла Лига.

Най-вероятно в лагера на "кралския клуб" бяха прекалили с купоните по случай 32-ата титла и изглеждаха доста изморени на терена, като в играта им липсваше показваната през целия сезон свежест. Освен това, Гранада показа много добра тактическа дисциплина, а в големи части от периода изглеждаше по-добре от своя именит съперник.

Иначе на "Камп Ноу" Меси записа и 50-тото си попадение за кампанията в Примера дивисион, с което се бетонира на върха в подреждането при голмайсторите – той има аванс от цели 5 гола на върха пред Кристиано Роналдо.

Домакините Гранада поведоха на Реал още в 5-ата минута след хубав пробив и добър завършек на Хара, а Роналдо успя да изравни чак в 81-ата минута от дузпа. Реал се опита да изтръгне победата в заключителните минути и успя да се добере до успеха, след като Давид Кортес си отбеляза злощастен автогол в 93-ата минута.

В каталунското дерби Меси откри резултата в 12-ата минута от пряк свободен удар, а вторият си гол отбеляза след изпълнение на дузпа в 63-ата. Страхотен пробив към наказателното поле и диагонален изстрел по земя доведоха цифровото изражение на таблото до 3:0, а нов точен удар от бялата точка бе достатъчен за крайното 4:0.

Така официално Меси е най-резултатният играч в света за всички времена – миналият кръг той задмина постижението на Герд "Бомбардировача" Мюлер от 67 гола, а сега подобри рекорда от 70 попадения на Арчи Старк.

Барселона вече има 90 точки на втората позиция, като изостава със седем точки от лидера Реал Мадрид 1 кръг преди края на Примера дивисион. "Белия балет" надигра драматично Гранада с 2:1 и автогол в последната минута на бранителя на домакините Кортес, който даде трите пункта на шампионите.

Каталунското дерби премина в спокойно темпо през първото полувреме, въпреки че Барселона имаше донякъде цел за преследване – Лео Меси можеше да грабне приза "Пичичи" за най-добър реализатор.

Аржентинският магьосник в действителност играеше с мисъл да се разпише и успя да го направи още в 12-ата минута, макар и от нетипично положение за него – отсъден бе пряк свободен удар пред наказателното поле отляво, който Меси изпълни перфектно и прати кълбото в мрежата – 1:0.

Като цяло полувремето не предложи обичайните атаки с марката "Барселона", които са типични за продукциите на "блаугранас". Меси нямаше други възможности за попадения, но все пак играеше със спокойствие, продиктувано и от факта, че към момента имаше 47 гола срещу 44 за Кристиано Роналдо.

Публиката на "Камп Ноу" също не показваше кой знае какво отношение към случващото се на терена – важното събитие в Каталуния бе сбогуването на Хосеп Гуардиола с феновете на Барса. В чест на най-успешния треньор на тима бяха опънати няколко транспаранта, един от които гласеше "Обичаме те, Пеп".

В 36-ата минута част от феновете се оживиха, защото гостите от Еспаньол пробваха атрактивен гол – Алваро се опита да прехвърли Хосе Мануел Пинто от 36 метра, но в крайна сметка топката премина покрай дясната греда.

След почивката домакините се активизираха леко и по-често се задържаха в противниковото поле, разигравайки в близост до пеналтерията. Първо Иниеста получи топката пред границата на наказателното поле и моментално стреля по диагонала, но сантиметри го разделиха от целта.

В 64-ата минута Меси бе фаулиран в наказателното поле и реферът посочи бялата точка, след което аржентинецът спокойно реализира своя гол номер 70 през сезона.

Меси и целият тим на каталунците заиграха с повече настроение, което доведе и до трети гол в мача, отново дело на кавалера на "Златната топка". Той пое с прекрасно докосване кълбото на около 30 метра от вратата и със скоростен спринт стигна пеналтерията, след което стреля по диагонала за 3:0.

След изпълнение на корнер в 74-ата минута Бускетс бе фаулиран от защитник на Еспаньол, което доведе до втора дузпа и 72-ия гол на Меси за сезона – по този начин бе фиксирано крайното 4:0.

Водещи

Най-четени