Министър Красен Кралев инспектира зала „Конгресна“ 19.01 | 15:56

Подпочвени води пречат за разширяването на залата

От iNews.bg

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев направи инспекция на ремонта на зала "Конгресна" във Варна. Реконструкцията, за която бяха отпуснати 10 милиона лева от държавата, за сега вървеше с пълна пара, но проблем с подпочвени води, залели основите на спортното съоражение за сега прекратили работата – изчаква се геолозите да открият начин да се справят се неочаквания проблем.

По план към Двореца на културата и спорта трябваше да се пристроят две трибуни – северна и южна, които да увеличат капацитета от 2400 на 5016 седящи места. Игрището също ще стане значително по-голямо и от 27 метра ще стане 40. Останалата част от ремонат включва четири нови електронни табла, които да бъдат монтирани в ъглите на залата, подмяна на Вик, климатичната и ел. системите.

Акустиката на залата ще бъде запазена с изолация. Министър Кралев бе запознат с най-опасната част от залата – северната част, където е поддал целия плочник и има опасност от пропадане, поради което е забранено преминаването на пешеходци и паркирането на коли в района на залата.

Крайният срок за завършване на ремонтните дейности е 30 април и точно поради тази причина Красен Кралев е поискал от изпълнителния директор на Двореца Минко Христов да получава информация за хода на работата всяка седмица.

Толкова мащабен ремонт на залата не е правен от построяването й – 46 години и точно поради тази причина постоянно изникват затруднения при ремонта, обясни Христов.

"В момента работим с геолозите. Те трябва да кажат откъде идва подпочвената вода и как тя може да се зауства с дренажи. До седмица ще имаме окончателните им резултати", обясни той. Според него това не трябва да забави графика на ремонта, тъй като още на 2 май Спортна зала приема Световната купа по спортна акробатика. "Нямаме избор, трябва да сме готови до края на април. При евентуално закъснение фирмата изпълнител има готовност да работи на две смени", категоричен е Христов.

Водещи

Най-четени