Министър Нейков: 3-ти сме по борба с "черното тото" 03.12 | 10:57

Главата на спорта направи равносметка на 2012-та

От Даниел Любомиров

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков беше гост в "Гореща точка" по ТВ7 и даде обширно интервю по отношение на равносметката за изминаващата 2012-та година.

Лицето на българския спорт обясни подробно каква е схемата на новата програма за финансиране на отделните федерации и защо някои ще получават повече държавни средства от други.

Министър Нейков също така сподели новата идея за максимално използване на обновените и новоизградени спортни бази в България, като поясни, че държавните пари ще бъдат насочени най-вече в подготовки и лагери на територията на страната ни.

Нейков коментира и нашумелия клип със съдията Таско Тасков и неговата вечеря с директор на Лудогорец. Министърът заяви, че президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов иска да има реформи в играта, но те ще станат плавно.

Свилен Нейков посочи и поводите за гордост на Министерството през изминаващата вече 2012-та година.

"Трябва да намерим правилния модел за развитие, в който всички страни да бъдат удовлетворени", започна министър Нейков. "Искаме да намерим оптимален брой на конкуренцията, за да върнем и хората по стадионите и да вървим по нов път с нужните промени.

Контрол над футбола и "черно тото"

Министерството няма как да упражни контрол върху футбола, защото там са лицензирани търговски дружества и федерацията има автономия. Има известно разминаване, например, между развитието на един клуб и интересите на федерацията. Държавата се намеси достатъчно добре като цяло, защото ние сме на трето място по криминализиране на "черното тото".

Уреждането на мачовете е сериозен проблем в Европа, защото то има отношение във финансирането на клубовете. Законът ни се прилага, направили сме всичко необходимо съвместно с Министерството на външните работи, участваме във всички форуми на Европейската комисия, която се бори с "черното тото".

По отношение на онзи скандален клип с Таско Тасков, според мен е най-важното да се пази дисциплина. Когато си на такъв пост като съдия, трябва да внимаваш с кого и къде говориш и какъв е начинът ти на поведение, защото и да няма нищо, може да се започнат някакви спекулации.

За комуникацията с Борислав Михайлов

С Борислав Михайлов се чухме преди няколко дни за тренировъчната база в Бояна, говорим за нарядите на съдиите, за бъдещите реформи. Той също е на мнение, че трябва да има реформи, но те ще се направят плавно.

Той се притеснява от всички сигнали, които постъпват до него - те са десетки всяка седмица, а Съюзът трябва да пише становище по всички от тях.

За базите в България

Новината около Бояна е, че изчакваме да се изчистят жалбите, насочени в тази посока. Скоро ще стартира процеса, но това зависи от разрешителните. Надяваме се скоро да започнем строежа.

Министерството на спорта направи много за модернизиране на базите, направихме нови няколко бази, които са наистина на ниво и се ползват максимално. Увеличаваме непрекъснатата заетост на въпросните бази. Много сме доволни и за развитието на Антидопинг центъра, имахме комисия и това е една наша гордост, защото той беше оценен много високо като развитие.

Ние осигуряваме предпоставки за постигане на високи постижения в България, но от нас зависи да изпълним желанията на федерациите за начина и мястото на подготовка. Затова сме осигурили финансово всички лагери, които са пожелани. След Олимпийската година вече, няма да има подготовки в чужбина, защото ние сме си изградили бази за подготовка в родината.

За финансирането на подготовките и лагерите

Ние не забравяваме на никого да се готви извън България, но функционалните спортове ще имат 2 задължителни лагера на Белмекен. Но държавните пари ще бъдат насочени подготовките в нашите бази, но пък всяка федерация си има и спонсори и може да реши да организира лагери в чужбина.

През 2012-та имахме и малшанс, защото имахме Олимпийски игри, където можеше да вземем повече медали или пък един златен, но така или иначе щяхме да сме 42-ри в класирането. Имахме желание в борбата да вземем повечко медали, но волейболът направи своеобразен успех. Ние трябва да създадем възможност за още няколко спорта да се развият за следващите Олимпийски игри.

Как ще се финансират федерациите?

Ние разделяме федерациите по тяхното класиране. Ще дадем предимство на тези, които имат резултат от 1-во до 8-мо място в Лондон 2012. Другото разделение ще бъде според успехите в Атина 2004 и Пекин 2008 - това е втората група спортове като потенциал. Новото в програмата ни е, че се опитваме да създадем центрове с високо спортно майсторство в почти всички градове в България, където ще работят квалифицирани треньори, на които ще се плаща директно от федерациите. Средствата ще бъдат целеви.

Социалните спортове сме ги отделили в специална група - волейболът е такъв спорт, но той ще попадне в първата група, защото имаше успех. Баскетболът ще има центрове в цялата страна, за да имаме потенциал от състезатели, защото той се практикува масово, така че няма да пренебрегваме такива", коментира Свилен Нейков.

Водещи

Най-четени