Министър Нейков откри световното първенство по гребане 15.08 | 18:22

Надпреварата ще се проведе в Пловдив

От Константин Симидчийски

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри световното първенство по гребане за мъже и жени (неолимпийски дисциплини), юноши и девойки в Пловдив.

На церемонията в Античния театър на стария град присъстваха още кметът Иван Тотев и вицепрезидентът на ФИСА и член на МОК Анита де Франс.

"Добре дошли в Пловдив. За България е чест да приеме състезание от такъв ранг, което освен престиж, носи и сериозни икономически дивиденти на града домакин. През миналата година ние се доказахме като отличен домакин на европейското първенство и съм убеден, че отново ще се справим добре. Желая успех на всички и нека най-добрите да победят", каза в приветствието си спортният министър.

Анита де Франс остана очарована от обстановката в античния театър и програмата, която бяха подготвили домакините.

"Благодаря на българското правителство и община Пловдив за подкрепата, която оказват за организирането на шампионата. На това място, в което е съсредоточена вековна история, всеки един от вас, състезателите, започва да пише собствената си история с участието на световното първенство", каза Анита де Франс.

На първенството ще участват над 1000 гребци от 58 държави. България е представена от 9 лодки. Утре, 16 август, в България ще пристигне и президентът на международната федерация по гребане (ФИСА) Денис Освалд.

Той каца в 12.35 часа и ще излезе през ВИП-а на летище София, като ще отдели време и на журналистите, които го посрещнат.

В петък в Пловдив ще се проведе конгрес на ФИСА. Денис Освалд е също член на МОК и по време на Олимпиадата в Лондон беше човекът, който отговаряше пряко за Игрите от името на Олимпийския комитет.

Водещи

Най-четени