Мирослав Кирчев с шанс за класиране в топ 5 на Олимпиадата 09.07 | 18:50

14 каякари в света са равностойни, каза еврошампионът

От Краси Киров

На Европейското първенство по кану каяк миналия месец в Загреб Мирослав Кирчев стана първи в "Б" финал, което реално отговаря на ІІІ място в "А" финал и може да се нареди между трето и пето място на Олимпиадата, сподели днес в Пресклуб "България" старши треньорът на националния ни отбор и олимпийски вицешампион Петър Мерков.

"Чувствам се подготвен, надявам се да го покажа", заяви Мирослав, който ще се състезава на едноместен каяк 1000 м в Лондон.

Миналото лято на Световното първенство в Сегед, Унгария, той единствен се пребори за олимпийска квота в кану каяка.

Конкуренцията е толкова силна, че 10 състезатели от Европа и 4-има извън Стария континент са с много малка разлика във времето и всеки от тях може да вземе медал.

Новото на Олимпиадата е, че каналът е по-тесен и на финал ще стартират 8 лодки, вместо обичайните 9, стана ясно още на пресконференцията.

Подготовката на Мирослав преминава основно в България, с изключение на 2-та лагера в Португалия през декември и януари, когато температурите у нас са около и под нулата.

В последните дни той тренира на гребния канал в Пловдив. Осигурени са двама каякари, които да му партнират в надпреварите.

За тренировки с чужденци и дума не може да става, такава е практиката още от мое време и тя не се е променила, поясни Мерков. В кану каяка всеки ревниво пази своите състезатели далеч от очите на конкурентите.   

Водещи