Михаил Мадански обясни за новия метод на работа в националните отбори 07.03 | 20:00

Наставникът на младежите потвърди, че всички родни гарнитури ще работят по един и същи начин за в бъдеще

От Константин Симидчийски

Селекционерът на младежкия национален отбор на България (до 21 години) Михаил Мадански говори в актуално студио "Дерби" за промените в националния отбор, които са настъпили след идването на Любослав Пенев на поста, както и за впечатленията си от първия кръг в А група.

"Да има един и уеднаквен стил на игра в националните отбори - това е стара наша идея. Аз отдавна се опитвам да я осъществя - още по времето на Мъри, но по обективни причини не се получи. Същите разговори имахме и с германеца Лотар Матеус, но пак не стана.

Сега при Любослав Пенев започнахме много тясно сътрудничество по вертикала. Например - националните отбори ще имат един и същи вътрешен правилник, еднакво ще бъде менюто за хранене, някои принципни положения при играта - например вкарване на топката от централните защитници. Такива неща почнахме да ги налагаме.

Но това не означава, че ще има обезличаване на треньорите. Всеки треньор ще си прилага по свой начин и в някои разновидности на тактическите системи. Тук имаме единомислие. И малко по малко ще почнат да се случват нещата. Това стана при младежите вече, Александър Димитров, който е помощник при мене и старши треньор на родените през 1995-а година, беше на лагера и видя за какво става въпрос. Той ще го приложи в неговия отбор, Методи Деянов и той беше на лагера, той пък при 1996.

Треньорите все пак и те са живи хора. Става въпрос за принципни положения при водене на играта. Така един играч от младежкия отбор е готов да отговори на изискванията на мъжкия селекционер. Това се прави и за да знаят изискванията. Но например при мъжете схемата в атака е по-друга", каза селекционерът на младежите, цитиран от БТА.

Предстоят ни съвместни тренировки. Любо Пенев и екипът му ще направят тренировки с юношите, тактически занимания също така. Това е правилният път. Треньорът на мъжкия отбор трябва да има поглед върху следващите генерации и да им помага с опита си. Подражаването на Барселона вече се превръща в заболяване. Всеки иска да подражава на силния, но силния е на 10 точки след слабия. Но това е една различна философия.

За мене ще бъде много интересно, ако Гуардиола стане треньор на Интер дали ще има същия стил. Барселона играеше така при Рийкард, при Кройф - този стил е налаган с години. Знаете, че в Испания при подрастващите, ако някой играе с повече от две докосвания, го вадят от отбора.

За развитието на клубовете и футболните проекти на първо четене ми прави впечатление, че започват да се появяват доста стабилни и интересни инвеститори във футбола. Разград, Ботев Пловдив - това със сигурност ще промени из основи футбола ни. Виждате какво става в Левски, Стара Загора - това е начинът и нашия път във футбола. Няма друго решение.

Според мене ще се създаде една стабилна група от 5-6 отбора, всеки от който във всеки един момент може да се бори за титлата. Квотите за Европа ще се разпределят много по-трудно. Това ще вдигне и цената на мачовете за Купата.

За мене Поморие изключително успешен проект, който включваше само юноши от Бургас, игра финал за Купата и спечели промоция за А група и имаше момчета 1993 и 1994 набор. Това е доброто, нещото, което трябва да съхранят на всяка цена там, в Бургас. При Балъков не се получи, но първо времето не им стигна, и второ - прекали се с чужденците, при условие, че имат дублиращ отбор като Поморие...

Хубаво е големите отбори да имат такива сателити. И не знам кога ще узреем дублиращите отбори да играят във В или в Б група. Това е нещо, което ще дръпне много напред футбола ни. Но ние не искаме да го направим от страха за залози и уредени мачове, черно тото.

Сега измежду първите пет отбора всеки може да се пребори за шампионската титла, включително и Литекс. Не знам защо ги отписват. Ако си спечелят отложения мач, доста ще съкратят пасива. Като футболисти намериха точните хора, а и амбициите на Стоичков няма да позволят отбора да живурка.

При изпадащите нещата са ясни. Един отборите е Светкавица, доста трудно ще бъде на Калиакра, Видима, Ботев Враца. Все пак врачани от тези отбори имат най-голям потенциал. Влизането на Ботев и Етър ще доведе до по-голяма равностойност в А група.

Специално за Б група догодина, мисля класирането няма да бъде решаващо за попълването на дивизията, а по-скоро дали изпълняваш условията за лицензиране. БФС има волята. БФС беше търпелив заради икономическата обстановка в страната. Но вече и БФС няма да получава повече реверанси от УЕФА.

Този уикенд гледах доста мачове. Хареса ми Левски - Черно море, напълно равностойна среща. Хареса ми второто полувреме в Разград, както и цялата среща в Бургас. Гледах мачове от Англия и от Холандия, но на мене българските мачове са ми много по-интересни.

Чувал съм, че някои отбори са държали отборите си в елитните групи само заради залагания. Ние например тия неща няма как да ги знаем. Но това е проблем на световния футбол и ние не можем да сме остров на блаженството", коментира Мадански.

Водещи

Най-четени