Младежите на България завършиха наравно с Шотландия 31.05 | 21:37

Равенството остави "лъвовете" в борбата за Евро 2013, но българите могат да съжаляват за изпуснатата победа

От Иво Вецев

В истинска драма се превърна европейската квалификация между младежите на България и Шотландия, която се игра на "Градския" стадион в Ловеч.

Двата отбора завършиха при резултат 2:2, като най-интересното се случи в добавеното време на двубоя. Първо в 33-ата минута България поведе чрез Георги Миланов, като авансът бе задържан до 69-ата минута. Тогава Роудс с глава изравни.

Точно когато всички си мислеха, че двубоят отива към спокойно 1:1, Шотландия избухна в 90-ата минута и отново Роудс даде аванс на тима от Острова. Това обаче не беше краят на срещата, защото Цветанов пусна към Костадинов, който бе безгрешен и в последната секунда реализира за 2:2.

Това равенство обаче не устройва България, която остава на трето място в квалификационната група. Ако бяхме спечелили, щяхме да излезем пред Шотландия, докато сега разликата се запазва една точка - 10 за Шотландия и 9 за България. Лидер е Холандия.

България започна много добре двубоя и можеше да поведе още в 7-ата минута чрез Станислав Костов, който проби в наказателното поле на гостите и стреля от малък ъгъл, но вратарят се намеси. Минута по-късно и Момчил Цветанов пробва своя късмет, но ударът му от границата на пеналта също бе отразен.

В 12-ата минута Ръсел можеше да даде аванс на Шотландия, след като надскочи Колев пред вратата на Кунчев, но стражът се намеси авторитетно и спаси. Минута по-късно обаче вратарят ни сбърка след дълъг пас на Ръсел, топката го прехвърли, а удар на нападател на шотландците беше спасен от голлинията от Илия Миланов.

Шотландците продължиха да натискат в търсене на гол, но Ръсел и Роудс пропуснаха няколко удобни положения, а и Кунчев изглеждаше стабилно на врата на България. Докато шотландците натискаха, "малките лъвчета" се опитваха да контраатакуват, но до сериозни положения не се стигаше.

Противно на показаното до момента България успя да стигне до ценния гол в 33-ата минута, когато звездата на Литекс Георги Миланов стреля чудесно от границата на наказателното поле и успя да отбележи в долния ляв ъгъл на Риджърс - 1:0 за България.

Шотландците бяха шокирани след гола и не успяха да реагират бързо, докато момчетата на Михаил Мадански изиграха спокойно оставащите 17 минути.

След почивката България предимно се отбраняваше, докато Шотландия натискаше, но до положения така и не се стигаше. Това обаче се промени в 69-ата минута, когато Алън пусна към Кели, който центрира в наказателното поле към Роудс. Нападателят стреля с глава и я прати неспасяемо във вратата на Стефано Кунчев - 1:1.

След попадението гостите от Острова имаха голямо предимство на терена, но то не можеше да бъде материализирано в голове. Силите на българите пък ги привършиха, а направените смени от Мадански не вдъхнаха нужната свежест в играта на България.

Истинска бурия обаче се разви в сами край на двубоя. Първо в 90-ата минута Армстронг подаде към Роудс, който отблизо прати топката в опразнената от Кунчев врата - 1:2. Това обаче не беше краят и нашите стигнаха до равенството в последните секудни на срещата. Цветков пусна към Роен Колев, който не успя да уцели топката. Резервата Георги Костадинов обаче успя и отблизо вкара за крайното 2:2.

Водещи

Най-четени