Младежите на България с важна стъпка към Европейското 10.11 | 21:00

"Лъвчетата" постигнаха много ценен успех в битката си за класиране на големия форум, тръгвайки си с три точки от австрийска земя

От Константин Симидчийски

Младежкият национален отбор на България записа изключително ценен успех с 2:0 при гостуването си на Австрия в квалификация за участие на Европейското първенство през 2013. Сблъсъкът от група 10 се изигра на ст. "Вийнер Нойщадт", а попаденията за "лъвчетата" бяха дело на Момчил Цветанов и Росен Колев още в първите десет минути на срещата.

По този начин България се изкачи на второ място в група 10 с актив от 7 точки след 4 изиграни мача, като до днес Австрия имаше предимство с по-добрата си голова разлика. След пет дни воденият от Михаил Мадански състав приема австрийците на ст. "Градски" в Ловеч. Лидер в нашата група е Холандия с 9 точки от 3 мача, а с днешната победа оставяме зад нас тима на Шотландия, който е с 5 пункта, но и мач по-малко от "трикольорите".

Едва ли двубоят можеше да стартира по по-добър начин за България, след като "лъвчетата" отбелязаха още в първата си атака по посока пазената от Зибенхандл врата. Александър Тонев центрира от левия фланг, а след допусната грешка в австрийската отбрана, Момчил Цветанов се възползва от открилия се пред него шанс и отбеляза за 0:1.

Домакините видимо се стъписаха от случилото се, като само две минути по-късно, резултатът можеше да бъде удвоен. Голмайсторът Момчил Цветанов намери добре Боби Балджийски, който излезе очи в очи с противниковия вратар, но стреля в тялото му.

Вдъхновената игра на българите все пак доведе до резултат в 9', когато домакините получиха второ попадение в своята мрежа. Момчил Цветанов центрира в наказателното поле след изпълнение на корнер, а Росен Колев бе на точното място, засичайки кълбото за 0:2.

Последваха минути в които домакините от Австрия започнаха да атакуват по-често пазената от Стефано Кунчев врата, но без успех. На полувремето австрийският селекционер извърши две промени в своя стартов състав, а втората част започна с масиран натиск на домакините. Играта се водеше главно в половината на България, като младите български футболисти бяха принудени да се отбраняват. В 55' Момчил Цветанов направи опит да изненада Зибенхандл от около двадесет метра, но стражът улови.

Опасни български атаки все пак не липсваха, като в 69' отново Балджийски затрудни максимално австрийския вратар. Състезателят на Черноморец стреля опасно по диагонала, но Зибенхандл отрази. Три минути по-късно, Михаил Мадански извърши и първа промяна в своя стартов състав, заменяйки голмайстора Момчил Цветанов с Томи Костадинов.

До края на сблъсъка българските защита и вратар така и не допуснаха грешки, което донесе много важен успех на "лъвчетата" по пътя им към еврофиналите. В самия край на терена се появи и Ради Василев, който замени активния в днешата среща Балджийски.

Водещи

Най-четени