Мохамед Бин Хамам отрече за корупция във ФИФА, но иска реформи 12.05 | 18:35

Президентът на Азиатската конфедерация иска промени във ФИФА, но отрече да има корупция след последните разкрития от ФА на Англия

От Краси Киров

Кандидатът за президент на ФИФА Мохамед Бин Хамам за пореден път заяви, че централата има нужда от реформи. 62-годишният президент на Азиатската футболна конфедерация ще се изправи срещу настоящия шеф на ФИФА Сеп Блатер в изборите на първи юни. 75-годишният Блатер е начело на ФИФА от 1998-ма година и е на прага на своя четвърти мандат, като обяви, че ще напусне през 2015-та.

208 гласа ще определят изхода от изборите на първи юни - Блатер се нуждае от 138. Той вече си е осигурил подкрепата на зона Южна Америка (10 гласа) и зона Океания (11 гласа), като е привлякъл на своя страна и по-голямата част от КОНКАКАФ (35 гласа). От УЕФА той също ще получи голям процент от гласовете - 53, с което става изявен фаворит за поста.

Бин Хамам е първият опонент на Блатер от 2002-ра година насам, когато президентът на Африканската конфедерация Иса Хаяту загуби с 56 на 139 гласа.

"Без никакво съмнение казвам, че ФИФА не е корумпирана. Но определено репутацията й е компрометирана и е време за промяна", каза Бин Хамам.

По-рано през седмицата бившият председател на ФА Лорд Трисман обвини в корупция висши членове на ФИФА по време на вота за домакинство на Мондиала през 2018-та година.

Според Бин Хамам ФИФА взима решенията за футбола както намери за добре, въпреки че е по-правилно да търси начин да следва собствените си принципи, което става причина за намалялото доверие на хората към централата.

"Трябва да се даде възможност за нови идеи, за да може организацията да бъде насочена в нова посока", добави Бин Хамам.

Водещи

Най-четени