НБА отложи предсезонните подготовки заради локаута 23.09 | 20:54

Първата промяна в календара вече е факт, след като бяха отменени контролните срещи и тренировъчните лагери

От Даниел Любомиров

43 контроли и всички тренировъчни лагери, които бяха част от предсезонната подготовка в НБА, са официално отложени, заради локаута. Както е известно, нов колективен договор все още не е изготвен и това стана причина за отмяната на старта на шампионата, като отлагането на приятелските мачове през октомври е първата крачка.

Комисарът на НБА Адам Силвър призна пред репортери днес, че промяната в календара е неизбежна, след като преговорите не са стигнали до никакво споразумение. Очаква се следващата седмица да има нови дискусии, но е ясно, че за да може сезонът да започне по програма през ноември, трябва да се изготви колективен договор поне 2 седмици по-рано.

Президентите на клубовете и съюзът на играчите все още не са се разбрали за тавана на заплатите и разпределение на приходите от баскетболните мачове. Всяка една от двете страни се стреми да си спечели по-голям процент от средствата, като при предишната сделка играчите прибираха 57%.

Последният до момента локаут през 1998-1999 смали сезона до само 50 мача, вместо 82, както е по програма.

За разлика от НБА, Националната футболна лига (NFL) в Америка успя да избегне локаута и президентите се споразумяха с играчите, за да може първенството да не се забавя.

Водещи

Най-четени